Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ΑΚΕΛ μεγάλος χαμένος στις ευρωεκλογές, στο εκλογοδικείο η ΕΔΕΚ για την έκτη έδρα

Το ΑΚΕΛ μεγάλος χαμένος στις ευρωεκλογές, στο εκλογοδικείο η ΕΔΕΚ για την έκτη έδρα

Το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα με τις μεγαλύτερες απώλειες στις ευρωεκλογές της Κυριακής στην Κύπρο, με μέτρο σύγκρισης τις βουλευτικές εκλογές του 2001. Η ΕΔΕΚ, η οποία έχασε με διαφορά 37 ψήφων την έκτη έδρα της Κύπρου, θα προσφύγει πιθανότατα στο Εκλογοδικείο.

28

Το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα με τις μεγαλύτερες απώλειες στις ευρωεκλογές της Κυριακής στην Κύπρο, με μέτρο σύγκρισης τις βουλευτικές εκλογές του 2001. Έλαβε ποσοστό μόνο 27,89%, σε σύγκριση με 34,71%, χάνοντας 6,81% από τη δύναμή του.

Ο ΔΗΣΥ, διασπασμένος από τη διαγραφή και αποχώρηση στελεχών του, μεταξύ των οποίων και τέσσερι βουλευτές, ανέτρεψε όλες τις δημοσκοπήσεις και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 28,23%. Έχασε ωστόσο 5,77 μονάδες, αφού το 2001 πήρε 34%.

Το ΔΗΚΟ του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, που έκανε έντονη προεκλογική εκστρατεία με λάβαρο το «όχι» στο δημοψήφισμα, με την υποστήριξη τεσσάρων μικρών κινήσεων, πήρε ποσοστό 17,09%, σε σύγκριση με 14,84% στις εκλογές του 2001, αυξάνοντας τα ποσοστά του κατά 2,25 μονάδες.

Η ΕΔΕΚ αύξησε τη δύναμή της κατά 4,28 μονάδες, από το 6,51% στις 10,79%, αλλά δεν κατάφερε να εκλέξει Ευρωβουλευτή, για 37 μόνο ψήφους.

Η κίνηση του τέως προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση «Για την Ευρώπη» πήρε 10,80%, ποσοστό πολύ πιο πάνω από τις απώλειες του Δημοκρατικού Συναγερμού, που σημαίνει ότι εξασφάλισε ψήφους από όλους τους χώρους, από ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα.

Όλα τα μικρά κόμματα, παρά το γεγονός ότι κατήλθαν με σύμπραξη κινήσεων και ατόμων, έχασαν ποσοστά, γεγονός που αποδίδεται στη ψυχολογία της χαμένης ψήφου και στην αποχή ψηφοφόρων τους, για τον ίδιο λόγο.

O γγ των Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε «πανωλεθρία» το ποσοστό που το κίνημα έλαβε στις ευρωεκλογές (0,89%, το μισό από τις βουλευτικές εκλογές του 2001) και ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Ανάλυση των ποσοστών με βάση την τοποθέτηση των ψηφοφόρων κατά το δημοψήφισμα οδηγεί στη διαπίστωση ότι αθροιστικά, τα ποσοστά των κομμάτων και σχηματισμών που είχαν ταχθεί εναντίον του σχεδίου Ανάν είναι μικρότερα από το ποσοστό του «όχι».

Ειδικότερα, στο δημοψήφισμα είχε ταχθεί υπέρ του όχι το 76% ενώ τα ποσοστά όλων των κομμάτων του όχι φθάνουν στο 69%, δηλαδή υπολοίπονται κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες του όχι.

Στο εκλογοδικείο για την έκτη έδρα

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα οδηγήσει πιθανότατα στο Εκλογοδικείο το θέμα της έκτης έδρας της Κύπρου, την οποία βάσει των τελικών αποτελεσμάτων εηασφαλίζει ο συνασπισμός «Για την Ευρώπη» με διαφορά μόλις 37 ψήφων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για εκ νέου καταμέτρηση όλων των καλπών, εξέφρασε πρόθεση προσφυγής στο Εκλογοδικείο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η προσφυγή μπορεί να γίνει σε διάστημα ενός μηνός και σύμφωνα με τη νομικό σύμβουλο της ΕΔΕΚ, θα στηριχθεί σε παρατυπίες κατά την καταμέτρηση, που οδήγησαν στην ακύρωση ψηφοδελτίων της ΕΔΕΚ.

«Κάποια ψηφοδέλτια θεωρήθηκαν άκυρα ενώ εμείς τα θεωρούμε έγκυρα και λόγω του οριακού αποτελέσματος νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει επανακαταμέτρηση», είπε ο κ. Ομήρου.

Οι προτεραιότητες των ευρωβουλευτών

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι κύριος στόχος είναι η συμβολή στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη και ότι μεγαλύτερη βαρύτητα θα δίδεται στη στήριξη της υπόθεσης του Κυπριακού. Παράλληλα, δεσμέυτηκε να αγωνιστεί για ενότητα και συνοχή του κόσμου του ΔΗΣΥ.

Ο δεύτερος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου δήλωσε ότι πολλή δουλειά αναμένει του έξι Κύπριους ευρωβουλευτές και ότι θα υπάρξουν δυσκολίες, δεδομένου ότι συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεθοδευμένη δουλειά και ευρωπαϊκή νοοτροπία για να το διαφοροποιήσουμε.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου δήλωσε ότι οι προτεραιότητες στο ευρωκοινοβούλιο είναι οι προτεραιότητες της Κύπρου και ειδικότερα το Κυπριακό και ότι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές θα ακολουθούν την κοινή πολιτική που θα χαράσσεται στο εθνικό συμβούλιο. Ανέφερε ακόμη ότι οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ θα ενταχθούν στην ευρωπαϊκή Αριστερά.

Ο δεύτερος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουν να αναδειχθούν στην ΕΕ προβλήματα που αφορούν τον Κύπριο πολίτη, ώστε μέσα από συζητήσεις να πάρουμε πίσω, όπως είπε, κάτι από όσα έχουμε δώσει. Είπε επίσης ότι πάνω από όλα βρίσκεται το εθνικό θέμα καί πρόσθεσε ότι το Κυπριακό θα αναδεικνύεται πάντα ως ένα θέμα που αφορά την Ευρώπη.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης δήλωσε ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για προώθηση των θεμάτων της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο. Είπε επίσης ότι θα επιδιωχθεί όπως το ΔΗΚΟ ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο χαρακτήρισε τον καταλληλότερο χώρο, λόγω του μεγέθους του, αλλά και της παρουσίας ευρωβουλευτών από την Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής του συνδυασμού «Για την Ευρώπη» Γιαννάκης Μάτσης ανέφερε ότι στόχος του είναι να εξυπηρετήσει την Κύπρο και ότι θεωρούσε ιστορική επιταγή και συνειδησιακή ανάγκη να διεκδικήσει έδρα στην Ευρωβουλή, από όπου θα προωθήσει το Κυπριακό. Ανέφερε ακόμα ότι θα επιδιώξει συμμετοχή υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024