Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 13o
Για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια καλούνται οι Σέρβοι να εκλέξουν πρόεδρο

Για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια καλούνται οι Σέρβοι να εκλέξουν πρόεδρο

Για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια καλούνται οι Σέρβοι ψηφοφόροι να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας. Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή και οι προηγούμενες αναμετρήσεις δεν ανέδειξαν νικητή λόγω της μικρής συμμετοχής.

31

Για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια καλούνται οι Σέρβοι ψηφοφόροι να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας. Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή και οι προηγούμενες αναμετρήσεις δεν ανέδειξαν νικητή λόγω της μικρής συμμετοχής.

Το αξίωμα του προέδρου διεκδικούν 15 υποψήφιοι. Κατά την προεκλογική εκστρατεία ξεχώρισαν ως φαβορί: ο εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς – υποψήφιος του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας (SRS), ο Μπόρις Τάντιτς -υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), ο Ντράγκαν Μαρσίτσανιν -υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού (DSS, G17, SPO, NS) και ο επιχειρηματίας Μπόγκολιουμπ Κάριτς που κατεβαίνει στις εκλογές ως υποψήφιος ομάδας πολιτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η μάχη για την προεδρία θα κριθεί στον δεύτερο γύρο στις 28 Ιουνίου μεταξύ του Νίκολιτς και του Τάντιτς.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς στις αρχές του 2003 ανέλαβε αναπληρωτής πρόεδρος του SRS αντικαθιστώντας -προσωρινά όπως λέγεται- τον Βόισλαβ Σέσελι που βρίσκεται στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη ως κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου.

Ο υποψήφιος του SRS στην προεκλογική εκστρατεία προσπάθησε να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο απ ό,τι στο παρελθόν, αποφεύγοντας τις αναφορές σε ακραίες εθνικιστικές ιδέες και αξίες.

Το όραμα της «Μεγάλης Σερβίας» και του «κυρίαρχου σερβικού έθνους» παραμερίστηκε και προβλήθηκε η προοπτική μιας «ανοιχτής Σερβίας με το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο στην Ανατολή». Γεγονός είναι πάντως, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Νίκολιτς όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους, ότι το SRS δεν εγκαταλείπει κανένα από τα οράματα του παρελθόντος.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ο Νίκολιτς θα κερδίσει τους αντιπάλους του στις 13 Ιουνίου, δεν αναμένεται ωστόσο να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψηφισάντων για να αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν δεύτερο στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής τον υποψήφιο του DS, Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος θεωρείται εκφραστής της «ευρωπαϊκής Σερβίας» και στην προεκλογική του εκστρατεία προέβαλε κυρίως αυτήν την προοπτική.

Αυτή τη φορά βέβαια δεν υπάρχει το «άγχος» της αποχής, καθώς πρόσφατα έγινε τροποποίηση του εκλογικού νόμου και καταργήθηκε το όριο συμμετοχής. Έτσι, αυτή την Κυριακή -ή στις 28 Ιουνίου, εάν απαιτηθεί δεύτερος γύρος- αναμένεται να εκλεγεί ο διάδοχος του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, η θητεία του οποίου στην προεδρία έληξε το 2002.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies