43

Για τις 8 Ιουνίου αναβλήθηκε η ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν για το σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα.

«Η ομιλία και η ψηφοφορία που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα ύστερα από αίτημα 40 βουλευτών, αναβλήθηκε για την Τρίτη, 8 Ιουνίου, αλλά οι δυο προτάσεις μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση παραμένουν στην ημερήσια διάταξη και θα ακολουθήσει ψηφοφορία» διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ραδιοσταθμό, ο Σαρόν ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής αναβολή της παρουσίασης του σχεδίου αποχώρησης.

Όπως μετέδωσε το BBC, ήδη από την Κυριακή ο Σαρόν ανέβαλε επ αόριστον την ψηφοφορία επί των προτάσεων για διάλυση των εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας, όταν έγινε σαφής η απόρριψή τους από την πλειοψηφία των υπουργών του που βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινή γνώμη που στην μεγάλη της πλειοψηφία στηρίζει το σχέδιο Σαρόν.

Ωστόσο, ακόμα και το κόμμα του πρωθυπουργού, Λικούντ, απέρριψε το σχέδιο.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Οικονομικών, ήταν αυτός που έπεισε την πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου να απορρίψουν ακόμα και αναθεωρημένο, το σχέδιο Σαρόν.

Δύο ακροδεξιά κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό απειλούν να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση σε περίπτωση διάλυσης έστω και ενός εβραϊκού οικισμού. Απειλή που αν πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε κατάρρευση.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό