28

Η Βόρειος Κορέα προμήθευσε σχεδόν δύο τόνους ουρανίου στη Λιβύη στις αρχές του 2001, υποστηρίζει η εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους και Ευρωπαίους διπλωμάτες, χωρίς να τους κατονομάζει.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πρόκειται για 1,7 μετρικούς τόνους εξαφθοριούχου ουρανίου, οι ειδικοί όμως τονίζουν ότι το υλικό αυτό δεν είναι αρκετά δραστικό ώστε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πυρηνικών όπλων.

Μια σημαντική ποσότητα ουρανίου παραδόθηκε από τη Λιβύη στις ΗΠΑ στις αρχές του χρόνου, στο πλαίσιο της απόφασης του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Εκείνη την εποχή η Ουάσινγκτον εκτιμούσε ότι το ουράνιο αυτό προερχόταν κατά πάσα πιθανότητα από το Πακιστάν.

Ωστόσο, η ΙΑΕΑ ανέφερε στην εφημερίδα ότι βρήκε αποδείξεις πως το ουράνιο προερχόταν από τη Βόρεια Κορέα. Το συμπέρασμα της Υπηρεσίας βασίζεται στις συνεντεύξεις που πήρε από τα μέλη του μυστικού δικτύου που είχε συστήσει ο Αμπντούλ Κάντερ Χαν, ο πρώην επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ανακάλυψη του ρόλου που έπαιξε η Β.Κορέα αποτελεί μια επιτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία προήλθε έμμεσα από την απόφαση της Λιβύης να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της αλλά και από τη διάλυση του δικτύου του Χαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters