30

Νέος γύρος συγκρούσεων οπαδών του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλΣαντρ με άνδρες των συμμαχικών δυνάμεων την Τετάρτη στην Κερμπάλα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε Ιρακινοί και να τραυματιστούν άλλοι εννέα. Νεκρός ένας Βρετανός στρατιώτης στο Βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου των βρετανικών Ένοπλων Δυνάμεων, ο 33χρονος Αντριου Χάρις σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε δρόμο που συνδέει τη Μοσούλη με το Ερμπίλ. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου του δεν έγιναν γνωστές.

Εν τω μεταξύ, περίπου 300 οπαδοί του σιίτηηγέτη ΑλΣαντρ διαδήλωσαν στην πόλη Νατζάφ, αγνοώντας την έκκληση του Αλί Σιστανί να μην πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στην πόλη.

«Προβλέψεις» από τον Αμπιτζέιντ

Η κατάσταση στο Ιράκ ενδέχεται να επιδεινωθεί μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στις 30 Ιουνίου δήλωσε ο στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ, επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης.

Ο στρατηγός ρωτήθηκε, στη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αν οι περίπου 130.000 άνδρες της στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στο Ιράκ θα είναι αρκετοί μετά την παράδοση της κυριαρχίας στις 30 Ιουνίου.

«Θα μπορούσα να προβλέψω, και πιστεύω ότι και ο στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες θα συμφωνήσει, ότι η κατάσταση θα γίνει πιο βίαιη ακόμη και μετά την παράδοση της κυριαρχίας.

» Νομίζω ότι ο αριθμός των στρατιωτών θα είναι περίπου αυτός που είναι και σήμερα, εκτός και αν κάτι αλλάξει είτε από την πλευρά της διεθνούς δύναμης είτε στην ποιότητα των ιρακινών δυνάμεων» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press