Ανεξέλεγκτα τα κερδοσκοπικά κυκλώματα στις λαϊκές αγορές
Μαφίες τιμών κυριαρχούν και στις λαϊκές αγορές, επιβάλλοντας τεράστιες ανατιμήσεις στα προϊόντα και στην πορεία από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή, αλλά και ίδιες τιμές σε όλους τους πάγκους, ακυρώνοντας έτσι τη δυνατότητα επιλογής των καταναλωτών.
27
Μαφίες τιμών κυριαρχούν και στις λαϊκές αγορές, επιβάλλοντας τεράστιες ανατιμήσεις στα προϊόντα και στην πορεία από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή, αλλά και ίδιες τιμές σε όλους τους πάγκους, ακυρώνοντας στην πράξη τη δυνατότητα επιλογής των καταναλωτών.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ενδεικτική της κατάστασης είναι η… περιπέτεια της ντομάτας από την Ιεράπετρα στο Ηράκλειο και από εκεί στην Αθήνα. Ενώ ο παραγωγός της Ιεράπετρας διέθετε (την Τρίτη) το προϊόν στα 30 λεπτά το κιλό, στο Ηράκλειο η τιμή έφθανε τα 70 λεπτά, στη λαϊκή των Αμπελοκήπων κυμαινόταν σε 1 με 1,20 ευρώ και στην Αγία Παρασκευή άγγιζε το 1,50 ευρώ.
Η έρευνα της εφημερίδας δείχνει πως οι τιμές δεν διαμορφώνονται βάσει της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά «στήνονται» από τους χονδρέμπορους, οι οποίοι υποχρεώνουν τους παραγωγούς και τους πωλητές των λαϊκών αγορών να ευθυγραμμίζονται στις τιμές διάθεσης των προϊόντων τους, λειτουργώντας ουσιαστικά ως καρτέλ.
Η δυνατότητα μάλιστα του καταναλωτή να επιλέξει συγκρίνοντας την ποιότητα και την τιμή των προσφερόμενων ειδών ακυρώνεται στην πράξη, αφού στις λαϊκές οι τιμές είναι ακριβώς οι ίδιες ανά είδος ή στην καλύτερη περίπτωση εμφανίζουν μικρές αποκλίσεις. Διαφορές στις τιμές όμως διαπιστώνονται από γειτονιά σε γειτονιά.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου σημειώνει ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι να προχωρήσει άμεσα στη χαρτογράφηση της αγοράς οπωροκηπευτικών, ώστε να μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πως διαμορφώνονται οι τιμές και τα ποσοστά κέρδους από το χωράφι έως τον καταναλωτή. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τοξικότητα κυβερνητικής κοπής
- Diamond League: Τεντόγλου και Τζένγκο δοκιμάζονται στο Μονακό
- Σφυροκόπημα Ανδρουλάκη: Ακρίβεια παντού, οι πολίτες δεν χρειάζονται τη συμπόνοια σας αλλά λύσεις – Στο βήμα ο Μητσοτάκης
- Ελάτε να μου μιλήσετε, δεν δαγκώνω: Ο Μπιλ Γουόρντ των Black Sabbath μιλά για τις μέρες του σε αναπηρικό αμαξίδιο
- Θεσσαλονίκη: Πτήση προς Σαράγεβο επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω επιθετικού επιβάτη
- «Τον βάλαμε σε τζετ και κάναμε κύκλους για να μην μας δουν» – Πώς η Λίβερπουλ του Κλοπ πήγε να πάρει τον Εμπαπέ
- Hurriyet: Πουλήθηκαν οι S-400 σε άλλη χώρα του Κόλπου – Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις
- BBC: «Στην Άρσεναλ με 40 εκατ. ευρώ ο Τζόλης»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442