Προς αμοιβαίο περιορισμό των αμυντικών προγραμμάτων κινούνται Ελλάδα και Τουρκία
Τη θέληση Ελλάδας και Τουρκίας για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών εξέφρασαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες. Ο Σπ.Σπηλιωτόπουλος τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος.
Την πρόθεση των κυβερνήσεών τους να προχωρήσουν σε μείωση των εξοπλιστικών δαπανών συζήτησαν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και Βεντζί Γκιονούλ, που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, η συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, που ανταποκρίνεται στη δεδομένη βούληση των δύο χωρών για μια νέα σελίδα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από το διάλογο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Κατά τη συνάντηση ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στην αναθεώρηση του εξοπλιστικού προγράμματος της Τουρκίας, με μειώσεις ύψους -σύμφωνα με πληροφορίες- 10 δισ. δολαρίων.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε επίσης την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, που μπορεί να φθάσει μέχρι και 25% του σχετικού προϋπολογισμού στην πρώτη φάση για την επόμενη πενταετία. Το ακριβές ποσοστό, διευκρίνισε, θα προσδιορισθεί στο τέλος Ιουνίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη. Σημείωσε, πάντως, ότι οι περικοπές δεν θα αφορούν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η οποία αντιθέτως θα ενδυναμωθεί.
Ανέφερε ότι ο εξορθολογισμός των δαπανών για την άμυνα υπήρξε και προεκλογικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος αρχίζει να υλοποιείται. «Αναθεωρούμε όλο το πρόγραμμα και καταρτίζουμε άλλο» είπε.
Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για ενδεχόμενη κατάργηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι απλώς αξιολογείται η νέα κατάσταση ασφαλείας που διαμορφώθηκε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές, όπου απαιτηθεί».
Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο κ. Σπηλιωτόπουλος είχε δηλώσει σε εκπομπή της ΝΕΤ ότι στο πολιτικό σκέλος, ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας και Κύπρου «είναι δεδομένος», ακόμα και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο στρατιωτικό σκέλος, όμως, γίνεται μία μελέτη στο ΓΕΕΘΑ, η οποία θα τεθεί υπόψη της κυπριακής κυβέρνησης.
Τέλος, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχει συνεργασία με όλα τα όμορα κράτη κυρίως για τον έλεγχο των συνόρων, τη μετακίνηση προσώπων και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και η τακτική σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κοινή αμυντική πολιτική, καθώς και οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ πραγματοποιήθηκε με την παράλληλη συμμετοχή και των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που δεν ανήκουν στην ΕΕ (Βουλγαρία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία και Τουρκία).
Στο Συμβούλιο μετείχε για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος και η Κύπρος. Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας εξήρε τη στενή συνεργασία με την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι θα διατηρηθεί με τακτικές επαφές για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.