Ευρωπαϊκή προοπτική αλλά …μακροπρόθεσμα δίνει στην Τουρκία ο Γάλλος πρόεδρος
Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι επιθυμητή, υπό τις παρούσες συνθήκες όμως δεν είναι εφικτή βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Ζακ Σιράκ. Η προσχώρησή της εξαρτάται από προϋποθέσεις τις οποίες δεν πληροί σήμερα, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
37
Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι επιθυμητή, υπό τις παρούσες συνθήκες όμως δεν είναι εφικτή βραχυπρόθεσμα, αλλά θα γίνει μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.
Ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε δύο ερωτήματα: Πρώτον εάν η ένταξη της Τουρκίας είναι επιθυμητή και δεύτερο εάν η ένταξη αυτή είναι δυνατή σήμερα. «Η πεποίθησή μου είναι ότι η Τουρκία έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον, η ένταξή της όμως εξαρτάται από προϋποθέσεις τις οποίες δεν συγκεντρώνει σήμερα. Η ένταξή της επομένως είναι επιθυμητή μακροπρόθεσμα αλλά όχι βραχυπρόθεσμα» τόνισε. Σύμφωνα με τον Ζακ Σιράκ οι ενταξιακές διπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσου 10-15 χρόνια.
Υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεση προόδου της τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ, λέγοντας πως υπάρχουν δύο πιθανότητες: «Είτε η Κομισιόν θα ζητήσει περισσότερο χρόνο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είτε θα ανακοινώσει ότι η Τουρκία πληροί τα κριτήρια ένταξης».
Στο σύνολο των πλεονεκτημάτων από την ένταξη της Τουρκίας, ο Ζακ Σιράκ σημείωσε ότι είναι μεγάλο πολιτικό συμφέρον για την ΕΕ να έχει δίπλα της μία Τουρκία εκσυγχρονισμένη, με πολιτική σταθερότητα, δημοκρατική, με λαϊκή κυβέρνηση που έχει από το 1924. Μία Τουρκία που αποδέχεται να μοιρασθεί τους ευρωπαϊκούς στόχους και αρχές. Με αυτά τα δεδομένα η Τουρκία, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα είδος μοντέλου για τη γύρω περιοχή. Μία τέτοια προοπτική, σχολίασε ο κ.Σιράκ, είναι σίγουρα προτιμότερη, από το να συνειδητοποιήσει η Τουρκία στο τέλος ότι παρά τις σημαντικές προσπάθειες που θα κάνει για τις αλλαγές, να απορριφθεί για λόγους εθνικούς και θρησκευτικούς. Μία τέτοια απόφαση θα ήταν προς μεγάλη ικανοποίηση όσων πρεσβεύουν την κρίση των πολιτισμών, τον πόλεμο των θρησκειών και επιδιώκουν την αντιπαράθεση της Δύσης με το Ισλάμ, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το ερώτημα για την Τουρκία ήταν ένα από τα πλέον αναμενόμενα στη συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου την Πέμπτη, με αντικείμενο τη διεύρυνση της ΕΕ. Η λόγοι για το ενδιαφέρον αυτό προς την τουρκική υποψηφιότητα οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι το ενδιαφέρον της γαλλικής, αλλά και της γερμανικής κοινής γνώμης για την προσχώρηση ή μη της Τουρκίας στην ΕΕ αυξάνεται εν όψει της εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές. Επίσης, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται διάσταση απόψεων ανάμεσα στις θέσεις του Ζακ Σιράκ, που δεν αποθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας και στελεχών της κυβερνώσας παράταξης UMP, που ήδη τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα, κατά της μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λέκκας: Δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα γίνει μεγάλος σεισμός στον Κορινθιακό
- Το εντυπωσιακό ποσοστό που έχει ο Ολυμπιακός στα play offs της Euroleague με πλεονέκτημα έδρας (vids)
- Μακρόν: Η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας εμπνέει την Ευρώπη και υλοποιείται στην πράξη
- Μητσοτάκης σε Μακρόν: Η κορωνίδα των συμφωνιών Ελλάδας – Γαλλίας είναι οι δεσμεύσεις αμοιβαίας συνδρομής
- Καιρός: Πιθανή ψυχρή εισβολή στις αρχές Μαΐου δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα – Οι περιοχές
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Γλαβίνας: Το ΠΑΣΟΚ έχει εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας
- Ο Τι Τζέι Σορτς αναδείχθηκε MVP του play in (pic)
- Σαρλίζ Θερόν: Απόλυτη επιζήσασα – Ρισκάρει τα πάντα, επιβιώνει, προκαλεί ίλιγγο στο Μανχάταν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442