Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
weather-icon 27o
ps. post
scriptum

Εκτοξεύει απειλές ο αντ’ αυτού, μποξέρ της φακής και ζητά έξοδο διαφυγής. Ο «λύκος» που κατάφερε με την προστασία στρατού να σκίσει με το νύχι ένα t-shirt… ας χαλαρώσει και ας μείνει στις Slapp αγωγές μην καταλήξει να σκίσει κάνα καλσόν

Αναπάντεχη νίκη του Ιβάν Γκασπάροβιτς στις προεδρικές εκλογές της Σλοβακίας

Αναπάντεχη νίκη του Ιβάν Γκασπάροβιτς στις προεδρικές εκλογές της Σλοβακίας

Την προεδρία της Σλοβακίας κατέκτησε ο Ιβάν Γκασπάροβιτς επικρατώντας τελικώς του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μέτσιαρ στο δεύτερο και τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών του Σαββάτου. Σε ιστορικό χαμηλό η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

51

Στην προεδρία της Σλοβακίας εξελέγη ο Ιβάν Γκασπάροβιτς επικρατώντας τελικώς του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μέτσιαρ στο δεύτερο και τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών του Σαββάτου. Σε ιστορικό χαμηλό η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Όπως επισημαίνει ανταποκριτής του BBC στη Μπρατισλάβα, το κλίμα την ημέρα της προεδρικής αναμέτρησης ήταν μάλλον υποτονικό, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και στο χαμηλό ποσοστό -της τάξεως του 30%- προσέλευσης των Σλοβάκων στις κάλπες.

Ο Γκασπάροβιτς -πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας- συγκέντρωσε ποσοστό 60% επί του συνόλου των ψήφων, «ταπεινώνοντας» τον Βλαντιμίρ Μέτσιαρ που οδήγησε τη Σλοβακία σε αστάθεια και διεθνή απομόνωση στα μέσα της δεκαετίας του 90.

Η νίκη του 63χρονου Ιβάν Γκασπάροβιτς ήταν, πάντως, αναπάντεχη δεδομένου ότι ο Βλαντιμίρ Μέτσιαρ είχε αποσπάσει το ένα τρίτο των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και αναμένετο να επικρατήσει και στη δεύτερη και τελική αναμέτρηση.

Επισημαίνεται ότι ο Γκασπάροβιτς υπήρξε στενότατος συνεργάτης του Μέτσιαρ επί μία δεκαετία έως ότου επήλθε ρήξη στις σχέσεις τους το 2002. Ο νικητής των προεδρικών εκλογών είχε υποστηρίξει όλες τις αμφιλεγόμενες πολιτικές του Μέτσιαρ κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του τελευταίου.

Πολλοί Σλοβάκοι εκτιμούν ότι υπάρχει ελάχιστη διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών και η νίκη του Ιβάν Γκασπάροβιτς μεταφράζεται κυρίως ως ψήφος απόρριψης του αμφιλεγόμενου Βλαντιμίρ Μέτσιαρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
Cookies