Ο Μπους είχε κατανοήσει την απειλή της Αλ Κάιντα προ της 11/9, υποστήριξε η Ράις
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε κατανοήσει την απειλή που συνιστούσε η Αλ Κάιντα πολύ πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, δήλωσε η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Κοντολίζα Ράις ενώπιον της επιτροπής που ερευνά τις επιθέσεις του 2001.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο. Μπους είχε καταλάβει την απειλή που συνιστούσε η Αλ Κάιντα πολύ πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, υποστήριξε τη Μ.Πέμπτη η σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, στην προκαταρκτική δήλωσή της ενώπιον της επιτροπής που ερευνά την πολιτική που ακολουθήθηκε μήνες πριν από τις πολύνεκρες επιθέσεις του 2001.
«Ο πρόεδρος Μπους είχε καταλάβει την απειλή και τη σημασία της», δήλωσε η Ράις ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις κατηγορίες που έχει διατυπώσει ενώπιον της ίδιας επιτροπής -αλλά και σε πρόσφατο βιβλίο του- ο τέως σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας Ρίτσαρντ Κλαρκ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για παραγνώριση των προειδοποιήσεών του.
Η κ. Ράις διευκρίνισε πως μια «νέα στρατηγική» κατά της τρομοκρατίας αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση Μπους στη διάρκεια της άνοιξης και του θέρους του 2001 και εγκρίθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις. Αφησε επίσης αιχμές για τις προσπάθειες που έγιναν από τους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της απειλής της Αλ Κάιντα.
«Οι τρομοκράτες βρίσκονταν σε πόλεμο εναντίον μας, αλλά εμείς δεν βρισκόμασταν ακόμη σε πόλεμο μαζί τους. Για περισσότερο από 20 χρόνια, η τρομοκρατική απειλή συσσωρευόταν και η απάντηση της Αμερικής στη διάρκεια της θητείας αρκετών κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων ήταν ανεπαρκής. Η τραγωδία ήταν πως, παρά την πολεμική γλώσσα που χρησιμοποιείτο πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η χώρα απλώς δεν βρισκόταν σε πολεμική ετοιμότητα», πρόσθεσε η Ράις.
Η ίδια σημείωσε ότι θα μπορούσε πριν από τις επιθέσεις να υπήρχε καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, αλλά υπήρχαν πολλά προϋπάρχοντα νομικά προβλήματα που εμπόδιζαν να συμβεί κάτι τέτοιο. «Κάναμε αλλαγές από τότε», τόνισε, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη δημιουργία του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας και τη δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ των τοπικών αστυνομικών αρχών και των υπηρεσιών πληροφοριών του εξωτερικού.
Η Κοντολίζα Ράις παραδέχτηκε, τέλος, ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά δήλωσε ότι οι περισσότερες αναφέρονταν σε απειλές που υφίσταντο στο εξωτερικό, ενώ χαρακτήρισε τις σχετικές αναφορές ως «απελπιστικά συγκεχυμένες». Ενδεικτικά, ανέφερε ένα υποκλεμμένο μήνυμα που έκανε λόγο για «απίστευτα νέα εντός των επόμενων εβδομάδων» και ένα άλλο που μιλούσε για ένα «μεγάλο γεγονός». Τα μηνύματα αυτά ήταν «ανησυχητικά, ναι, αλλά δεν μας έλεγαν ποιος, πότε, πού και πώς», πρόσθεσε.
To Ιράκ «δεν ήταν σε προτεραιότητα»
Σύμφωνα με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, η προτεραιότητα του Μπους πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν ήταν το Ιράκ: «Η πρώτη σημαντική οδηγία για θέματα εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Μπους δεν ήταν για τη Ρωσία, δεν ήταν για το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, δεν ήταν για το Ιράκ, αλλά ήταν για την εξάλειψη της Αλ Κάιντα».
Εντούτοις, η Ράις παραδέχτηκε ότι υπήρξε μία συζήτηση σχετικά με το αν «θα γινόταν κάτι κατά του Ιράκ» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβίου, προσθέτοντας ότι το θέμα του Ιράκ ήγειρε ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και δόθηκε λίγη έμφαση από τον υφυπουργό του Πολ Γούλφοβιτς.
«Με δεδομένο ότι αυτός ήταν ένας παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, μήπως θα έπρεπε να μην κοιτάξουμε μόνο το Αφγανιστάν, αλλά να κοιτάξουμε να κάνουμε κάτι κατά του Ιράκ; Υπήρξε μια συζήτηση πάνω σε αυτό», σημείωσε. «Ο πρόεδρος άκουσε όλους τους συμβούλους του. Μπορώ να σας πω ότι όταν τους ρώτησε με τη σειρά τι θα πρέπει να κάνουμε, ούτε ένας από τους κύριους συμβούλους του δεν του συνέστησε να κάνουμε κάτι κατά του Ιράκ. Το μόνο θεμα ήταν το Αφγανιστάν», τόνισε.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.