Νέοι κανόνες προστασίας του ανταγωνισμού στην ΕΕ από την 1η Μαΐου
Νέο καθεστώς αντιμετώπισης μονοπωλίων και προστασίας του ανταγωνισμού τίθεται σε εφαρμογή στην ΕΕ από την 1η Mαΐου. Καταργείται η υποχρεωτική ικανοποίηση των συμφωνιών μεταξύ επιχειρήσεων στην Επιτροπή, η οποία ισχύει από το 1962.
27
Tο νέο ευρωπαϊκό καθεστώς αντιμετώπισης μονοπωλίων και προστασίας του ανταγωνισμού, τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Mαΐου. Βασικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής ικανοποίησης των συμφωνιών μεταξύ επιχειρήσεων στην Επιτροπή, η οποία ισχύει από το 1962 και αποτελεί σοβαρή πηγή ενόχλησης για τις επιχειρήσεις.
Αντ αυτής η κοινοποίηση θα γίνεται στο «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού», εντός του οποίου θα συνεργάζονται οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού και η Επιτροπή, ανταλλάσσοντας στοιχεία και πληροφορίες, μεταξύ άλλων και αποδεικτικά στοιχεία.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, όταν μια επιχείρηση ζητεί να υπάρξει παρέκκλιση από τη σχετική νομοθεσία, θα μπορούν πλέον να καταθέτουν το αίτημα απευθείας στις εθνικές κανονιστικές και δικαστικές αρχές τους χωρίς να απαιτείται σχετική δήλωση της Επιτροπής, ενώ οι εθνικές αυτές αρχές θα μπορούν να εκδίδουν απ ευθείας αποφάσεις, βασισμένες φυσικά στο σχετικό άρθρο 81/3 της Συνθήκης.
H Επιτροπή εξέδωσε την Τετάρτη ανακοινώσεις με τις οποίες επεξηγούνται επιμέρους πτυχές του κανονισμού, όπως είναι η δυνατότητα προσφυγής πολιτών και επιχειρήσεων απευθείας στα εθνικά δικαστήρια τα οποία θα μπορούν φυσικά να απευθύνονται στην Επιτροπή για τη διαλεύκανση των διαφόρων πτυχών του κοινοτικού δικαίου.
Επίσης, οι ίδιες οι εταιρείες που σκοπεύουν να έλθουν σε κάποιας μορφής συνεργασία θα μπορούν να απευθύνονται προκαταβολικά στην Επιτροπή για καθοδήγηση, ιδίως για περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εύβοια: Επτά σεισμικές δονήσεις μέσα σε 25 λεπτά
- Ο ΠΑΟΚ δίνει 2 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για Τολιόπουλο – Το «χρυσό» συμβόλαιο που δίνει στον Έλληνα γκαρντ
- The Birthday Party – Ο Γουίλεμ Νταφόε υποδύεται έναν τύπο σαν τον Ωνάση αλλά αυτό δεν αρκεί
- Ναυτιλία: Τα παγκόσμια σημεία συμφόρησης – Στενά και Διώρυγες
- Έδωσε το σύνθημα ο Λαουτάρο: «Άλλο ένα βήμα, η Αργεντινή έδειξε από τι μέταλλο είναι φτιαγμένη» (pics)
- Κρήτη: Αυτοκίνητο σε τρελή πορεία πήρε σβάρνα σταθμευμένα ΙΧ και ανετράπη – Σώοι οι τρεις επιβαίνοντες
- Θεσσαλονίκη: Οριοθετημένη η φωτιά στο Περιβολάκι Λαγκαδά – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης
- Ο Μέσι έγινε έξαλλος με τον διαιτητή Πινέιρο: «Να μου μιλάς με σεβασμό, όπως εγώ» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442