Σάββατο 11 Ιουλίου 2026
weather-icon 31o
ps. post
scriptum

Εκτοξεύει απειλές ο αντ’ αυτού, μποξέρ της φακής και ζητά έξοδο διαφυγής. Ο «λύκος» που κατάφερε με την προστασία στρατού να σκίσει με το νύχι ένα t-shirt… ας χαλαρώσει και ας μείνει στις Slapp αγωγές μην καταλήξει να σκίσει κάνα καλσόν

Μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του 2004 προβλέπει η Εθνική Τράπεζα

Μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του 2004 προβλέπει η Εθνική Τράπεζα

Σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 1,75% προβλέπουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας ότι θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα έως τα τέλη του έτους. Οι προοπτικές ανάκαμψης της ευρωζώνης δεν είναι ευνοϊκές, υποστηρίζουν.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

27

Οι προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας, δεν είναι ευνοϊκές. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας προς τους ξένους επενδυτές, η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη είναι «αναιμική» σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωζώνης από εσωτερικούς παράγοντες, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν τις δείχνουν ιδιαίτερα ευνοϊκές. Συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να δέχεται την περιοριστική επίδραση της αρνητικής συγκυρίας στην αγορά εργασίας (καθώς παρατηρείται μηδενική αύξηση της απασχόλησης από τις αρχές του 2002) και συνεπώς παραμένει η «αχίλλειος πτέρνα» της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Εθνικής, η ανοδική πορεία του ευρώ δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στον εξαγωγικό τομέα της οικονομίας ώστε να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 20% το 2003 (από 1,05 δολάρια σε 1,26 δολάρια) περιορίζει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Ωστόσο, η αρνητική αυτή επίδραση αντισταθμίζεται μερικώς από τη θετική επίδραση της εντονότερης ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας σε σύγκριση με εκείνη στις χώρες της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ προβλέπεται ότι θα μειώσει τα επιτόκια της κατά 0,25%, οδηγώντας έτσι το επιτόκιο παρέμβασης στο 1,75% στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής για τις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει ισχυρός και την επόμενη διετία (4,6% το 2004 και 3,6% το 2005), οδηγώντας την Fed σε υιοθέτηση περιοριστικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο παρέμβασης αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει το 2% στο τέλος του 2004 και το 3% στο τέλος του 2005.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000
Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Ιουλίου 2026
Cookies