Τρίτη κυκλοφορία από την ετικέτα Parlophone, την οποία έχει αναλάβει ο Γιώργος Νταλάρας και με την ιδιότητα του παραγωγού έχει ήδη εκδώσει το αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη, καθώς και τον πρώτο δίσκο της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει δυο CD με τη συναυλία που ήταν αφιερωμένη στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη (ηχογραφήθηκε […]

Τρίτη κυκλοφορία από την ετικέτα Parlophone, την οποία έχει αναλάβει ο Γιώργος Νταλάρας και με την ιδιότητα του παραγωγού έχει ήδη εκδώσει το αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη, καθώς και τον πρώτο δίσκο της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει δυο CD με τη συναυλία που ήταν αφιερωμένη στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη (ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής το Μάρτιο του 2001) και έναν ακόμα δίσκο-ντοκουμέντο. Διατίθεται με προτεινόμενη τιμή πώλησης 23,90 ευρώ.
Η συναυλία αυτή καθαυτή είναι εντυπωσιακή. Ένα λαϊκό πάλκο από όπου ακούγονται σαράντα τέσσερα τραγούδια, που καλύπτουν όλο το φάσμα της μουσικής του Τσιτσάνη: τραγούδια ερωτικά, άλλα με κοινωνικό σχόλιο και άλλα του ξενιτεμού. Την ορχήστρα απαρτίζουν εξαιρετικοί μουσικοί (ενδεικτικά: Κούρος, Πάππος, Βαβάτσικας, Σοφράς, Κούρτης, Καραντίνης), «με τα δέκα εν σειρά μπουζούκια να βγάζουν έναν ήχο σχεδόν πρωτάκουστο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ένθετο. Καθένας από τους τραγουδιστές δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Ο Γιώργος Νταλάρας δεν αποφεύγει κάποιες κορώνες που «αρέσουν στο κοινό», αλλά έχει στα χέρια του υλικό με το οποίο έχει ζυμωθεί και το οποίο ξέρει να χειρίζεται μοναδικά («Μην απελπίζεσαι», «Γλυκοχαράζουν τα βουνά», «Αρχόντισσα»). Η Ελένη Τσαλιγοπούλου βρίσκεται στο φυσικό της χώρο και ερμηνεύει τα τραγούδια στο όριο του ιδανικού -ακούστε τη στα «Ξένα χέρια» ή στο «Γεννήθηκα για να πονώ». Σε πολύ καλή φόρμα, ο Ανδρεάτος ξεδιπλώνει τη λαϊκή του φωνή («Χωρίσαμε ένα δειλινό», «Σερσέ λα φαμ»), ενώ στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και η Γιώτα Δρακιά. Η παιδική χορωδία που συμμετέχει στα «Καβουράκια» και στο «Βάρκα Γιαλό» ακούγεται λίγο παράταιρη σε σχέση με το όλο κλίμα, αλλά προφανώς εξυπηρετούσε το θέαμα/ακρόαμα που είχε στηθεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής.
Το τρίτο CD είναι κυριολεκτικά συλλεκτικό. Περιέχει ανέκδοτες ηχογραφήσεις με τη φωνή του συνθέτη που «νομιμοποίησε» το ρεμπέτικο -το «καθάρισε από κάθε πρόστυχο και χαμηλό», κατά τον Ντίνο Χριστιανόπουλο-, καθώς και πρόβες τραγουδιών. Με τον Γ.Νταλάρα να κάνει σιγόντο, ακούμε μεταξύ άλλων τη «Μάγισσα της Αραπιάς», το «Σκαλοπάτι σου», το «Πήρα τη στράτα κι έρχομαι» και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» με σόλο μπαγλαμά.
Η έκδοση συμπίπτει με τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη (18 Ιανουαρίου 1984) και συνοδεύεται από πολυσέλιδο ένθετο που περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, κείμενα, φωτογραφίες, αλλά και αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών. Το υλικό προέρχεται από το αρχείο του Κώστα Χατζηδουλή, βιογράφου του Τσιτσάνη και μελετητή του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, ο οποίος επιμελήθηκε τόσο το συγκεκριμένο βιβλιαράκι όσο και το CD με τις ανέκδοτες ηχογραφήσεις, που έχει τίτλο «Η Μάγισσα της Αραπιάς και άλλα Παραμύθια».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr