Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ό,τι κι αν Πω δεν σε Ξεχνώ/Αφιέρωμα στον Β.Τσιτσάνη – Κριτική

Τρίτη κυκλοφορία από την ετικέτα Parlophone, την οποία έχει αναλάβει ο Γιώργος Νταλάρας και με την ιδιότητα του παραγωγού έχει ήδη εκδώσει το αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη, καθώς και τον πρώτο δίσκο της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει δυο CD με τη συναυλία που ήταν αφιερωμένη στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη (ηχογραφήθηκε […]

Τρίτη κυκλοφορία από την ετικέτα Parlophone, την οποία έχει αναλάβει ο Γιώργος Νταλάρας και με την ιδιότητα του παραγωγού έχει ήδη εκδώσει το αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη, καθώς και τον πρώτο δίσκο της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει δυο CD με τη συναυλία που ήταν αφιερωμένη στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη (ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής το Μάρτιο του 2001) και έναν ακόμα δίσκο-ντοκουμέντο. Διατίθεται με προτεινόμενη τιμή πώλησης 23,90 ευρώ.
Η συναυλία αυτή καθαυτή είναι εντυπωσιακή. Ένα λαϊκό πάλκο από όπου ακούγονται σαράντα τέσσερα τραγούδια, που καλύπτουν όλο το φάσμα της μουσικής του Τσιτσάνη: τραγούδια ερωτικά, άλλα με κοινωνικό σχόλιο και άλλα του ξενιτεμού. Την ορχήστρα απαρτίζουν εξαιρετικοί μουσικοί (ενδεικτικά: Κούρος, Πάππος, Βαβάτσικας, Σοφράς, Κούρτης, Καραντίνης), «με τα δέκα εν σειρά μπουζούκια να βγάζουν έναν ήχο σχεδόν πρωτάκουστο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ένθετο. Καθένας από τους τραγουδιστές δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Ο Γιώργος Νταλάρας δεν αποφεύγει κάποιες κορώνες που «αρέσουν στο κοινό», αλλά έχει στα χέρια του υλικό με το οποίο έχει ζυμωθεί και το οποίο ξέρει να χειρίζεται μοναδικά («Μην απελπίζεσαι», «Γλυκοχαράζουν τα βουνά», «Αρχόντισσα»). Η Ελένη Τσαλιγοπούλου βρίσκεται στο φυσικό της χώρο και ερμηνεύει τα τραγούδια στο όριο του ιδανικού -ακούστε τη στα «Ξένα χέρια» ή στο «Γεννήθηκα για να πονώ». Σε πολύ καλή φόρμα, ο Ανδρεάτος ξεδιπλώνει τη λαϊκή του φωνή («Χωρίσαμε ένα δειλινό», «Σερσέ λα φαμ»), ενώ στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και η Γιώτα Δρακιά. Η παιδική χορωδία που συμμετέχει στα «Καβουράκια» και στο «Βάρκα Γιαλό» ακούγεται λίγο παράταιρη σε σχέση με το όλο κλίμα, αλλά προφανώς εξυπηρετούσε το θέαμα/ακρόαμα που είχε στηθεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής.
Το τρίτο CD είναι κυριολεκτικά συλλεκτικό. Περιέχει ανέκδοτες ηχογραφήσεις με τη φωνή του συνθέτη που «νομιμοποίησε» το ρεμπέτικο -το «καθάρισε από κάθε πρόστυχο και χαμηλό», κατά τον Ντίνο Χριστιανόπουλο-, καθώς και πρόβες τραγουδιών. Με τον Γ.Νταλάρα να κάνει σιγόντο, ακούμε μεταξύ άλλων τη «Μάγισσα της Αραπιάς», το «Σκαλοπάτι σου», το «Πήρα τη στράτα κι έρχομαι» και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» με σόλο μπαγλαμά.
Η έκδοση συμπίπτει με τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη (18 Ιανουαρίου 1984) και συνοδεύεται από πολυσέλιδο ένθετο που περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, κείμενα, φωτογραφίες, αλλά και αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών. Το υλικό προέρχεται από το αρχείο του Κώστα Χατζηδουλή, βιογράφου του Τσιτσάνη και μελετητή του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, ο οποίος επιμελήθηκε τόσο το συγκεκριμένο βιβλιαράκι όσο και το CD με τις ανέκδοτες ηχογραφήσεις, που έχει τίτλο «Η Μάγισσα της Αραπιάς και άλλα Παραμύθια».

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024