Σάββατο 11 Ιουλίου 2026
weather-icon 30o
ps. post
scriptum

Εκτοξεύει απειλές ο αντ’ αυτού, μποξέρ της φακής και ζητά έξοδο διαφυγής. Ο «λύκος» που κατάφερε με την προστασία στρατού να σκίσει με το νύχι ένα t-shirt… ας χαλαρώσει και ας μείνει στις Slapp αγωγές μην καταλήξει να σκίσει κάνα καλσόν

Στην υπερφορολόγηση στηρίχθηκε η εξυγίανση του προϋπολογισμού, εκτιμά η ΕΚΤ

Στην υπερφορολόγηση στηρίχθηκε η εξυγίανση του προϋπολογισμού, εκτιμά η ΕΚΤ

Στην αύξηση των φορολογικών εσόδων στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εκτιμά ότι τελικά αυτή η πολιτική ήταν αναποτελεσματική.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

27

Οι φορολογούμενοι φαίνεται ότι σήκωσαν κατά κύριο λόγο το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίνασης που επιχειρήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Ελευθροτυπία, η πολιτική αυτή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποδείχθηκε τελικά αναποτελεσματική, καθώς δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει μία στέρεα δημοσιονομική βάση, η οποία μάλιστα επιδεινώθηκε από την αδυναμία περιστολής των δαπανών.

Οι εξελίξεις αυτές αντανακλώνται στο διευρυνόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού, για το οποίο η Κομισιόν προβλέπει ότι θα ξεπεράσει φέτος το 2%, και στο υψηλό δημόσιο χρέος (97,1% του ΑΕΠ).

Τα όποια θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής τα πρώτα χρόνια, αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι δεν ήταν διατηρήσιμα, καθώς η προσπάθεια αποσκοπούσε στην αύξηση των εσόδων, χωρίς όμως να συνδυάζεται από μία ισόρρροπη μείωση των δημόσιων δαπανών.

Μελέτη της ΕΚΤ διαπιστώνει ότι η βελτίωση της εικόνας που εμφάνισαν τα δημόσια οικονομικά της χώρας, η οποία έδωσε και το «εισιτήριο» εισόδου στην ΟΝΕ, στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα όπως και οι Γαλλία, Αυστρία και Πορτογαλία, έως το 1997 επιδίωξαν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση μέσω της αύξηση των φοροεσόδων. Η προσπάθια αυτή ήταν τελικά αναποτελεσματική, καθώς τα όποια επιτεύγματα εξανεμίστηκαν από τις γενναίες παροχές στις οποίες προχώρησαν οι κυβερνήσεις.

Η πολιτική αυτή δημιούργησε μία ασταθή δημοσιονομική βάση, η οποία μάλιστα από το 1999 και μετά κλονίζεται από τις αλλεπάλληλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις αλλά και από την αδυναμία των κυβερνήσεων να ελέγξουν αποτελεσματικά τις πρωτογενείς δαπάνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Ιουλίου 2026
Cookies