Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 13o
Αγκυρα και Τουρκοκύπριοι επαναβεβαίωσαν τη συμφωνία στον τρόπο χειρισμού του Κυπριακού

Αγκυρα και Τουρκοκύπριοι επαναβεβαίωσαν τη συμφωνία στον τρόπο χειρισμού του Κυπριακού

Στη διαπίστωση ότι Αγκυρα και Τουρκοκύπριοι συμφωνούν στον τρόπο χειρισμού του Κυπριακού κατέληξαν μετά τις συναντήσεις τους με τον Ραούφ Ντενκτάς και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

53

Στην κοινή διαπίστωση ότι Αγκυρα και Τουρκοκύπριοι συμφωνούν στον τρόπο χειρισμού του Κυπριακού κατέληξαν μετά τις συναντήσεις τους με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον «πρωθυπουργό» στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ και ο πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τ.Ερντογάν, ερωτηθείς για τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε: «Κατά τη συνάντηση που είχαμε με τον Ραούφ Ντενκτάς, τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Σρεντάρ Ντενκτάς, και με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως υπήρξε ταύτιση απόψεων».

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Σεζέρ, στην οποία σημειώνεται ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη υπάρχει συμφωνία στις «βασικές αρχές και προσεγγίσεις» για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, για την λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Επίσης, σημειώνεται ότι οι Σεζέρ και Ντενκτάς δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν «για να βρεθεί μια μόνιμη λύση, σύμφωνα με τις αρχές που επισημαίνονται στη διακήρυξη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στις 23 Ιανουαρίου».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, μετά από τετράωρη συνεδρίασή του την Παρασκευή, επισήμανε ότι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες της Τουρκίας υποστηρίζουν την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Κύπρο, και ότι η Τουρκία αποδέχεται το σχέδιο Αναν ως βάση για διαπραγματεύσεις, ωστόσο υπογράμμισε πως «η πραγματικότητα στη νήσο θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη».

Ερωτηθείς ο Τούρκος πρωθυπουργός για τον διαμεσολαβητή για το Κυπριακό, που θα προτιμούσε η τουρκική πλευρά, ώστε να αντικατασταθεί ο Αλβάρο ντε Σότο, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η πρόταση που έχει καταθέσει στον ΓΓ του ΟΗΕ εξετάζεται, και σημείωσε: «Δεν πρόκειται το όνομα αυτό να φέρει τη λύση. Μπορεί να βρεθεί και με συνομιλίες. Σίγουρα, όμως, θα πρέπει να είναι ουδέτερος, και με πολιτική βαρύτητα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies