Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 23o
Σε δίκη παραπέμπει το Ιράν 12 υπόπτους για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα

Σε δίκη παραπέμπει το Ιράν 12 υπόπτους για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα

Σε δίκη οδηγούνται προσεχώς 12 υπόπτοι για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, δηλώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ την ώρα που ο Περβέζ Μουσαράφ τονίζει πως δεν χρειάζεται τη βοήθεια των ΗΠΑ για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην περίπτωση που βρίσκεται σε πακιστανικό έδαφος.

51

Σε δίκη οδηγούνται προσεχώς στην Τεχεράνη 12 υπόπτοι για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, δηλώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ Καμάλ Χαρατζί την ώρα που ο Περβέζ Μουσαράφ τονίζει πως δεν χρειάζεται τη βοήθεια των ΗΠΑ για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην περίπτωση που βρίσκεται σε πακιστανικό έδαφος.

Βάσει των όσων μεταδίδει το Associated Press, στο πλαίσιο των εργασιών του 34ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προσαγωγής των 12 υπόπτων σε δίκη. Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία έναρξης επισήμανε: «Αυτό δεν βρίσκεται στα χέρια μου».

Ο Καμάλ Χαρατζί ανέφερε ακόμη μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των ατόμων που θα οδηγηθούν σε δίκη. Επισημαίνεται ότι τον Ιούλιο ο Ιρανός υπουργός Πληροφόρησης Αλί Γιουνεσί επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η Τεχεράνη κρατά «μεγάλο αριθμό χαμηλόβαθμων και υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα» που είχαν περάσει παρανόμως τα σύνορα.

Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι υποθάλπτει μαχητές της Αλ Κάιντα που κατάφεραν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν όταν στα τέλη του 2001 εισέβαλαν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Πηγές των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν ότι μπορεί να είναι στο Ιράν ο υπεύθυνος για θέματα ασφάλειας της Αλ Κάιντα, Αιγύπτιος Σάιφ αλ Αντελ.

«Όχι» Μουσαράφ σε ξένη βοήθεια

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του επίσης από το Νταβός ο Περβέζ Μουσαράφ επισήμανε ότι ο πακιστανικός στρατός καταδιώκει τα μέλη της Αλ Κάιντα και δεν χρειάζεται καμία αμερικανική βοήθεια για να συλλάβει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στην περίπτωση που ο «εμπνευστής» της Αλ Κάιντα βρίσκεται σε πακιστανικό έδαφος.

«Όχι κύριοι. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα. Είναι ένα ευαίσθητο και λεπτό ζήτημα. Δεν υπάρχει χώρος για κανέναν ξένο να έρθει και να μας βοηθήσει, δεν θέλουμε καμία ξένη βοήθεια» τόνισε ο στρατηγός Μουσάραφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των δημοσιογράφων.

Ο Πακιστανός πρόεδρος προσέθεσε ότι εικάζει πως ο Μπιν Λάντεν είναι πολύ πιθανό να κινείται κάπου στα ορεινά σύνορα μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν. Ο ίδιος είπε ακόμα ότι ο πακιστανικός στρατός ήταν πολύ καλά συντονισμένος με τα αμερικανικά στρατεύματα, που κυνηγούσαν μέλη της Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της στην αφγανική πλευρά των συνόρων.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν προσέφερε τόσα πολλά, όσο το Πακιστάν στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα» συνέχισε ο στρατηγός Μουσάραφ και επισήμανε: «Είματε οι μόνοι που έχουμε συλλάβει περίπου 600 μέλη της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης, τους πιάσαμε σε αγροτικές μας περιοχές και δεν τους αφήσαμε να δρούν από εκεί εναντίον μας».

Καταλήγοντας ο Περβέζ Μουσαράφ ανέφερε ότι η αποτελεσματική στάση του πακιστανικού στρατού έχει αποτρέψει την Αλ Κάιντα να δρα στο Πακιστάν. «Στη δική μας περιοχή τους κυνηγάμε, τους έχουμε τρέψει σε φυγή» υπογράμμισε από την Ελβετία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies