Δύο κριτήρια στην αξιολόγηση διευθυντών και υπαλλήλων του Δημοσίου
Η καλή ή κακή λειτουργία των υπηρεσιών και η ικανότητα και η εργατικότητα, είναι τα δύο κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογούνται οι διευθυντές και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με το νέο σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών.
Η καλή ή κακή λειτουργία των υπηρεσιών και η ικανότητα και η εργατικότητα, είναι τα δύο κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογούνται οι διευθυντές και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με το νέο σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ανακοινώνοντας το νέο σύστημα, πρόκειται για μία αναπτυξιακή διαδικασία όχι μόνο για τους αξιολογούμενους, αλλά και για τους ίδιους τους αξιολογητές, αφού ωθεί στη διαρκή βελτίωση των ικανοτήτων όλων των υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, οι βασικοί στόχοι είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, η ανάπτυξη και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η υιοθέτηση μιας νέας διοικητικής συμπεριφοράς.
Βάσει του νέου συστήματος, η αξιολόγηση θα γίνεται στην επίτευξη των στόχων και στις ικανότητες των υπαλλήλων. Ειδικότερα:
Οι γενικοί διευθυντές θα αξιολογούνται κατά 80% για την επίτευξη των στόχων και κατά 20% για τις ικανότητές τους. Οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι θα αξιολογούνται κατά 70% βάσει της επίτευξης των στόχων και κατά 30% βάσει των ικανοτήτων τους.
Οι πτυχιούχοι υπάλληλοι (ΑΕΙ και ΤΕΙ) θα αξιολογούνται κατά 60% για την επίτευξη των στόχων και κατά 40% για τις ικανότητές τους. Οι υπάλληλοι, απόφοιτοι Λυκείου, θα αξιολογούνται κατά 50% για την επίτευξη των στόχων και κατά 50% για τις ικανότητές τους. Οι υπάλληλοι, απόφοιτοι Δημοτικού, θα αξιολογούνται κατά 40% για την επίτευξη των στόχων και κατά 60% για τις ικανότητές τους.
Η αξιολόγηση θα γίνεται κάθε Ιανουάριο από τους προϊσταμένους με εκθέσεις αξιολόγησης που θα συντάσσονται σε ειδικά έντυπα, τα οποία θα περιλαμβάνουν συνολικά 24 κριτήρια (18 για γενικούς διευθυντές και προϊσταμένους, 16 για πτυχιούχους υπαλλήλους, 15 για αποφοίτους Λυκείου και 13 για αποφοίτους Δημοτικού).
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων