Λονδίνο: Το κάπνισμα τσιγάρων με χαμηλή περιεκτικότητα πίσσας ενέχει τον ίδιο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο των πνευμόνων με εκείνο των συμβατικών τσιγάρων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Ομάδα ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Αμερικανική Αντικαρκινική Ένωση σύγκρινε δεδομένα που αφορούσαν 364.239 καπνιστές και 576.535 καπνίστριες που είχαν κατά το παρελθόν λάβει μέρος σε παλαιότερη έρευνα για τις συνέπειες του καπνού στην υγεία, το 1982.


Όπως διαπιστώθηκε, εκείνη την περίοδο περισσότεροι από 78.000 άνδρες και περίπου 113.000 γυναίκες κάπνιζαν σε τακτική βάση. Εξ αυτών το 8% των ανδρών και το 14% των γυναικών κάπνιζαν τσιγάρα, η περιεκτικότητα των οποίων σε πίσσα δεν ξεπερνούσε τα 7 mg.

Επιπλέον, ένα άλλο ποσοστό 35% των ανδρών και 43% των γυναικών κάπνιζαν τσιγάρα με περιεκτικότητα πίσσας από 8 mg έως 14 mg.

Συγκρίνοντας τα ποσοστά των κρουσμάτων καρκίνου μεταξύ των παραπάνω κατηγοριών προέκυψε ότι ο κίνδυνος προσβολής από τη νόσο ήταν παρόμοιος μεταξύ τους.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα διέθεταν τα άτομα που συνήθιζαν να καπνίζουν άφιλτρα τσιγάρα με ποσότητα πίσσας ίση ή μεγαλύτερη των 22mg.

Η ίδια έρευνα επιβεβαίωσε τη θεωρία ότι η διακοπή του καπνίσματος στα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής μπορεί να ελαττώσει σημαντικά το ενδεχόμενο εμφάνισης της νόσου.

health.in.gr