Ασφαλής η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων
Ελσίνκι: Εντός των ορίων ασφαλείας που έχουν τεθεί από το νόμο αλλά και τις προδιαγραφές των κατασκευαστών αποδείχθηκε ότι βρίσκονται τα πιο δημοφιλή μοντέλα κινητών τηλεφώνων που κυκλοφορούν στην αγορά, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Ελσίνκι: Εντός των ορίων ασφαλείας που έχουν τεθεί από το νόμο αλλά και τις προδιαγραφές των κατασκευαστών αποδείχθηκε ότι βρίσκονται τα πιο δημοφιλή μοντέλα κινητών τηλεφώνων που κυκλοφορούν στην αγορά, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το φορέα Radiation and Nuclear Safety Authority Finland (STUK) αφορά 12 μοντέλα κινητών τηλεφώνων των μεγαλύτερων κατασκευαστριών εταιριών παγκοσμίως, όπως της Nokia, της Motorola και της Samsung.
Όπως αποδείχθηκε, η εκπεμπόμενη ακτινοβολία του συνόλου των τηλεφώνων βρισκόταν πολύ κάτω από τα 2 watt ανά kilogram, το όριο δηλαδή που έχει τεθεί από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι επιβλαβή για τη δημόσια υγεία, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση των συσκευών δεύτερης γενεάς, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για πρόκληση εγκεφαλικών όγκων. Ωστόσο, μια νέα σχετική έρευνα διεξάγεται ήδη από τη Διεθνή Ένωση για την Έρευνα στον Καρκίνο.
Επιπλέον, ολλανδική μελέτη του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε ενοχοποιήσει τα ραδιοκύματα των πυλώνων κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενεάς για την πρόκληση πονοκεφάλων και ναυτίας.
Στόχος των ειδικών της STUK είναι ο έλεγχος άλλων 20 μοντέλων κινητών τηλεφώνων τους προσεχείς μήνες αλλά και ποσοστού άνω του 50% των κινητών που κυκλοφορούν στη Φινλανδία.
health.in.gr
- Το Μεξικό θα υποβάλει μηνυτήριες αναφορές στις ΗΠΑ για θανάτους πολιτών του που σκοτώθηκαν από την ICE
- Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τη Γαλλία: Ο Μπόνο απέκρουσε πέναλτι του Εμπαπέ (vid)
- Χάαλαντ: «Αν δείτε τι συμβαίνει στη Νορβηγία, θα καταλάβετε ότι δεν είναι η συνηθισμένη εικόνα της χώρας»
- Η πληρωμένη απάντηση του Αλ. Τσίπρα στον Άδωνι και τα… λουλούδια
- «Ο παππούς μου, ο Τσαρλς Μάνσον» – Διαγενεακό τραύμα και η οδύσσεια ενός καταραμένου DNA
- Γαλλία: Το ματς με το Μαρόκο έφερε 20.000 αστυνομικούς στους δρόμους
- Επίσημα στην Άρσεναλ ο Ιλάν Μελιέ
- Μία σύλληψη για τη φωτιά στο Καλοχώρι – Τι υποστήριξε ο 70χρονος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442