Το εγκεφαλικό αυξάνει την προδιάθεση στη νόσο Αλτσχάιμερ
Σικάγο: Οι ηλικιωμένοι που διαθέτουν ιστορικό προσβολής από εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.
Σικάγο: Οι ηλικιωμένοι που διαθέτουν ιστορικό προσβολής από εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.
Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Κολουμπια της Νέας Υόρκης επισημαίνει ότι, το φαινόμενο οφείλεται στις οξειδωτικές ουσίες που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο μέσω του κυκλοφορικού ως απόρροια του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος μεταξύ των ηλικιωμένων που έχουν υποστεί τουλάχιστον ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και πάσχουν παράλληλα από διαβήτη ή υπέρταση.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές επιχείρησαν να διερευνήσουν τα αίτια που προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ και έθεσαν υπό μελέτη 1.766 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, εκ των οποίων οι 331 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της 7ετούς μελέτης.
Εξ αυτών, το 5% προσβλήθηκε από τη νόσο Αλτσχάιμερ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ατόμων που δεν υπέστησαν εγκεφαλικό ήταν περίπου 4%.
Μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο επιδεινώνει τα συμπτώματα της πρώιμης μορφής της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα δεύτερο σενάριο σχετίζεται με την έλλειψη επαρκούς οξυγόνωσης του εγκεφάλου ως αποτέλεσμα του εγκεφαλικού, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα προσβολής από άνοια.
health.in.gr
- Δύο συλλήψεις για τη σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική – Αναζητείται 27χρονος
- O Αργυρόπουλος σκόραρε και σφράγισε το χρυσό, η τρομερή σκηνή με τον Σκουμπάκη (vid)
- Πειραιάς: Αυξημένη η επιβατική κίνηση – Πάνω από 100 αναχωρήσεις πλοίων
- Όλα τα μετάλλια της Εθνικής πόλο μετά το χρυσό στο World Cup
- «Δυσαρεστημένος ο Ομπράντοβιτς με τη Χάποελ επειδή τηλεφώνησε στον Γκραντ»
- Πρωτοποριακή έρευνα δίνει ελπίδες για θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης – Τι είναι ο υποδοχέας TLR5
- Συναγερμός στα Χανιά: Εξαφανίστηκε 75χρονη με άνοια πηγαίνοντας προς την εκκλησία
- Ανασφάλιστα οχήματα: Με τεχνητή νοημοσύνη η εξέταση των ενστάσεων – Πώς ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442