30

Μικρή απόκλιση από τις προτάσεις του εισαγγελέα εμφανίζουν οι ποινές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης για τους 15 ενόχους της 17Ν. Ταύτιση με τον εισαγγελέα στο σκέλος των ισοβίων, μικρότερες ποινές στην περίπτωση των καθείρξεων.

Σε ό,τι αφορά τις ποινές ισοβίων το δικαστήριο αποφάσισε: στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο επιβάλλονται 21 φορές ισόβια, στον Δημήτρη Κουφοντίνα 13 φορές ισόβια, στον Χριστόδουλο Ξηρό 10 φορές, στον Σάββα Ξηρό 6 φορές ισόβια, στον Βασίλη Τζωρτζάτο 4 φόρες και στον Ηρακλή Κωστάρη μία φορά ισόβια.

Τα συνολικά χρόνια των καθείρξεων που επιβλήθηκαν είναι μειωμένα κατά 1.687 χρόνια, σε σχέση με αυτά που είχε προτείνει ο εισαγγελέας κ. Λάμπρου. Για να δείτε αναλυτικά τις τελική απόφαση επί των ποινών κάντε κλικ εδώ.

Πριν την τελική διαμόρφωση των ποινών, το λόγο έλαβε ο εισαγγελέας της έδρας Χρήστος Λάμπρου, ο οποίος πρότεινε τη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση του Κώστα Τέλιου. «Ο ανθρωπισμός και η επιείκεια είναι βασικά στοιχεία της Δικαιοσύνης που θα πρέπει να βρουν εφαρμογή στο πρόσωπο του Κώστα Τέλιου», είπε.

Ο κ. Λάμπρου ζήτησε να επιβληθεί συνολική κάθειρξη στον Διονύση Γεωργίαδη 9 ετών και στον Θωμά Σερίφη 17 ετών. Για τους δύο αυτούς κατηγορούμενους δεν πρότεινε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, λέγοντας ότι «μετά από ένα χρονικό διάστημα όταν οι κύριοι κατηγορούμενοι σκεφτούν τα λάθη τους, τότε η Δικαιοσύνη και τα δικαστήρια έχουν τη δυνατότητα να τους φερθούν αναλόγως».

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενος υπογράμμισε ότι η συνολική ποινή κάθειρξης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 25 χρόνια, ενώ ζήτησε να επιβληθεί στον καθένα από τους κατηγορουμένους συνολική χρηματική ποινή 1.500 ευρώ.

Επίσης ζήτησε να υπάρξει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων αυτοδίκαια για τους έξι που καταδικάστηκαν σε ισόβια, 10ετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τους κατηγορούμενους των οποίων οι ποινές ξεπερνούν τα δέκα χρόνια κάθειρξη και για τους υπόλοιπους να υπάρξει πενταετής στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης των Νίκου Παπαναστασίου, Παύλου Σερίφη, Κώστα Καρατσώλη, Σωτήρη Κονδύλη, Διονύση Γεωργιάδη και Κώστα Τέλιου οι οποίοι ζήτησαν να χορηγηθεί στους εντολείς τους ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Μετά την εκ νέου σύσκεψη του δικαστηρίου οι τελικές ποινές για τους κατηγορούμενους διαμορφώνονται ως εξής:

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 21 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.
Δημήτρης Κουφοντίνας: 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.
Χριστόδουλος Ξηρός: 10 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.
Σάββας Ξηρός: 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.
Βασίλης Τζωρτζάτος: 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.
Ηρακλής Κωστάρης: 1 φορά ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.
Κώστας Καρατσώλης: 25 χρόνια κάθειρξης.
Βασίλης Ξηρός: 25 χρόνια κάθειρξης.
Διονύσης Γεωργιάδης: 9 χρόνια κάθειρξης.
Θωμάς Σερίφης: 17 χρόνια κάθειρξης.
Παύλος Σερίφης: 8 χρόνια κάθειρξης.
Κώστας Τέλιος: 25 χρόνια κάθειρξης.
Νίκος Παπαναστασίου: 8 χρόνια κάθειρξης.
Πάτροκλος Τσελέντης: 25 χρόνια κάθειρξης.
Σωτήρης Κονδύλης: 25 χρόνια κάθειρξης.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να κάνει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα και να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την έφεση στον Κώστα Τέλιο. Έτσι, ο Κ.Τέλιος θα είναι ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης 700 ευρώ.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής κανενός άλλου από τους κατηγορούμενους. Η απόφαση για τη συγχώνευση των ποινών για τον Σωτήρη Κονδύλη ελήφθη κατά πλειοψηφία και το μέλος που διαφώνησε είχε την άποψη ότι στον κατηγορούμενο κατά συγχώνευση πρέπει να επιβληθεί ποινή 19 ετών κάθειρξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ