Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συνελήφθη στο Τικρίτ ο Σαντάμ Χουσεΐν οκτώ μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος

Συνελήφθη στο Τικρίτ ο Σαντάμ Χουσεΐν οκτώ μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος

«Κυρίες και κύριοι τον πιάσαμε» η επίσημη επιβεβαίωση διά στόματος Πολ Μπρέμερ της σύλληψης του ανατραπέντος Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου στο Τικρίτ. Το βίντεο του ηττημένου πλέον Σαντάμ κάνει το γύρο του κόσμου.

51

«Κυρίες και κύριοι τον πιάσαμε» η επίσημη επιβεβαίωση διά στόματος Πολ Μπρέμερ της σύλληψης του ανατραπέντος Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου σε επιδρομή 50 χλμ νοτίως της γενέτειράς του Τικρίτ. Η εικόνα του ηττημένου πλέον Σαντάμ -που είχε βρει καταφύγιο σε ένα μικροσκοπικό κελάρι- κάνει το γύρο του κόσμου οκτώ μήνες μετά την πτώση της Βαγδάτης.

«Αυτή είναι μία μεγάλη ημέρα στην ιστορία του Ιράκ. Για δεκαετίες υποφέρατε στα χέρια αυτού του σκληρού ανθρώπου, για δεκαετίες απειλούσε και επιτέθηκε στους γείτονές σας. Αυτές οι ημέρες τελείωσαν για πάντα. Τώρα είναι η ώρα να κοιτάξετε στο μέλλον, στο μέλλον της συμφιλίωσης. Το μέλλον του Ιράκ, το δικό σας, ποτέ δεν ήταν τόσο γεμάτο ελπίδα. Ο Σαντάμ είναι κρατούμενος» το μήνυμα Μπρέμερ προς τον ιρακινό λαό.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής ο επικεφαλής της αμερικανικής μεταβατικής διοίκησης στο Ιράκ προβλήθηκε βίντεο από ιατρική εξέταση στην οποία υπεβλήθη ο Σαντάμ Χουσεΐν κατόπιν της σύλληψης -ελήφθη κατά τα φαινόμενα δείγμα DNA από το στόμα του, επισημαίνει το Reuters. Ακολούθως, παρουσιάστηκε φωτογραφία, στην οποία ο Ιρακινός πρώην ηγέτης απεικονίζεται πλέον ξυρισμένος.

Το βίντεο -στο οποίο ο Σαντάμ εμφανίζεται με γενειάδα και φανερά καταβεβλημένος- προβλήθηκε υπό τους πανηγυρισμούς των παρισταμένων στην αίθουσα όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου. Λαμβάνοντας το λόγο ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ρικάρντο Σάντσες, δήλωσε πως ο Σαντάμ τελεί υπό συμμαχική κράτηση σε άγνωστη τοποθεσία. Ανέφερε πως ο ιατρικός έλεγχος κατέδειξε πως δεν είχε κανέναν τραυματισμό και η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.

Σύμφωνα με τον Ρικάρντο Σάντσες, ο Ιρακινός πρώην ηγέτης ήταν «πολύ ομιλητικός και συνεργάσιμος» κατά τη σύλληψή του που πραγματοποιήθηκε «δίχως να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός». Η επιχείρηση διεξήχθη από άνδρες της 4ης Μεραρχίας Πεζικού σε ένα κελάρι στην πόλη Νταουάρ, η οποία απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το Τικρίτ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές το βράδυ της Κυριακής αναφέρουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν βρίσκεται πλέον στο Ιράκ, αλλά κρατείται σε αμερικανικό έδαφος.

Επιπλέον, αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι η πληροφορία, που οδήγησε στον εντοπισμό του Σαντάμ Χουσεΐν αποσπάσθηκε στη διάρκεια ανάκρισης από Ιρακινό συλληφθέντα, που άνηκε στο στενό κύκλο του Ιρακινού πρώην ηγέτη.

Οι ΗΠΑ τήρησαν από την πρώτη στιγμή εξαιρετικά προσεκτική στάση, αναμένοντας την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης προτού προχωρήσουν σε επίσημη ανακοίνωση. Ιρακινοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαγδάτης, του Κιρκούκ και της Βασόρας, πυροβολώντας στον αέρα, χτυπώντας τις κόρνες των οχημάτων τους και σχηματίζοντας το σήμα της νίκης. Ειδικά στον κουρδικό βορρά, εκατοντάδες ήταν οι πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, ενώ αντίστοιχες σκηνές πανηγυρισμού εκτυλίχθηκαν και στην σιϊτική Βασόρα του νότιου Ιράκ.

Καταιγισμός δηλώσων προ της επιβεβαίωσης

Η αρχική πληροφορία περί σύλληψης του Σαντάμ ήλθε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA με επίκληση σχετικής δήλωσης του επικεφαλής της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK), Τζαλάλ Ταλαμπανί. «Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Τικρίτ ανακοίνωσαν ότι ο Σαντάμ συνελήφθη την Κυριακή. Οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι θα ανακοινώσουν την είδηση επισήμως τις προσεχείς ώρες» ανέφερε ο Ταλαμπανί.

Ακολούθως, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπαρί δήλωσε στο αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια πως «φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν συλλάβει ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο», όπως αναμετέδωσε το Reuters. Η πλέον σημαντική δήλωση ήλθε κατόπιν από υψηλόβαθμο στέλεχος του Συμβουλίου Διακυβέρνησης που υποστήριξε μιλώντας στο Αραμπίγια ότι ο ίδιος ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ τον ενημέρωσε πως ο Σαντάμ συνελήφθη.

«Ο κ. Μπρέμερ μου είπε ότι ο Σαντάμ έχει συλληφθεί και με προσκάλεσε να τον συναντήσω το απόγευμα» ανέφερε ο Νάσερ Καμέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο που εδρεύει στο Ντουμπάι για να συμπληρώσει πως ενημερώθηκε ότι κατά τη σύλληψή του ο Ιρακινός πρώην ηγέτης φορούσε ψεύτικη γενειάδα. Στο πλαίσιο του καταιγισμού δηλώσεων, για τη σύλληψη ατόμου που ενδέχεται να είναι ο Σαντάμ Χουσεΐν έκανε λόγο και βρετανική διπλωματική πηγή σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε εν συνεχεία ο επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου, Αχμέντ Τσαλαμπί, επισημαίνοντας ότι οι άνδρες των αμερικανικών δυνάμεων -στη διάρκεια επιχείρησης με κουρδικές δυνάμεις- «έσυραν τον Σαντάμ έξω από ένα κελάρι» στη γενέτειρά του Τικρίτ. «Νομίζουμε ότι τον κρατάμε» δήλωσε έπειτα από λίγα λεπτά υπό καθεστώς ανωνυμίας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ Αμπντούλ Αζίζ αλ-Χακίμ επιβεβαίωσε οριστικά την πληροφορία της σύλληψης, επισημαίνοντας ότι ο σχετικός έλεγχος DNA κατέδειξε πως ο Σαντάμ βρίσκεται όντως στα χέρια των ΗΠΑ. «Έχω τη χαρά να ανακοινώσω εκ μέρους του ιρακινού λαού ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν τέθηκε υπό κράτηση» ανέφερε ο Χακίμ από τη Μαδρίτη στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανα Παλάθιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι επόμενες προκρίσεις της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Ο αριθμός των 67 αθλητών για το Παρίσι θα αυξηθεί καθώς οι διαδικασίες πρόκρισης συνεχίζονται σε κάποια αθλήματα και αναμένεται η τελική αποστολή να ξεπεράσει τα 80 άτομα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024