Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Ζητούμενο παραμένει η ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων

Ζητούμενο παραμένει η ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων

Στις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί ο νόμος για την συμμετοχή των γυναικών κατά 33% στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, καθώς αυτό δεν είναι δυνατό σήμερα, παραδέχτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κ.Σκανδαλίδης σε ημερίδα του ΚΕΘΙ.

28

Στο πλαίσιο του προγράμματος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) για την ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, διοργανώθηκε την Τετάρτη ημερίδα με αυτό το θέμα, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Κύριος ομιλητής του πρώτου μέρους της ημερίδας ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης, ενώ στο δεύτερο ομιλήτριες ήταν γυναίκες: η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου και η βουλευτής της ΝΔ, Φάνη Πάλλη –Πετραλιά.

Ο κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε πως η καμπάνια του ΚΕΘΙ είναι μεγάλης σημασίας για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και πρέπει να συνειδητοποιηθεί ο ισότιμος ρόλος των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Τα κόμματα, παρατήρησε ο κ. Σκανδαλίδης, έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ενσωματώσουν τις γυναίκες στην πολιτική και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Εσωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στο μέτρο της υποχρεωτικής συμμετοχής γυναικών κατά 33% στα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μέτρο που έχει ήδη γίνει νόμος του κράτους. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές δεν είναι δυνατή σήμερα, αλλά δεσμεύτηκε πως θα επιδιώξει να επεκταθεί ο νόμος, όχι στις επόμενες, αλλά στις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η Β.Παπανδρέου μίλησε, κατά την παρέμβασή της, για τη δική της εμπειρία ως γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τα προβλήματα που αντιμετώπισε, όπως και για τη νοοτροπία που ακόμη και σήμερα υπάρχει στην κοινωνία, σύμφωνα με την οποία, οι γυναίκες δεν θεωρούνται ικανές να διαχειριστούν δύσκολες υποθέσεις.

Επεσήμανε πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει, η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτόν τον τομέα σε χειρότερη θέση από τις άλλες αναπτυγμένες χώρες αλλά και από αρκετές υπό ανάπτυξη. Τόνισε επίσης πως είναι υπέρ των εκλογικών συστημάτων σε ευρωπαϊκές χώρες τα οποία υποχρεώνουν τα κόμματα να συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένο αριθμό γυναικών στα ψηφοδέλτιά τους.

Η κ. Πετραλιά είπε πως όλες οι γυναίκες στη Βουλή ψήφισαν για την υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές εκλογές και δήλωσε έτοιμη να παλαίψει για την καθιέρωση του νόμου και στις εθνικές εκλογές.

Επεσήμανε πως παρά το ότι η ελληνική νομοθεσία είναι πολύ προοδευτική σε σχέση και με αυτές άλλων ανεπτυγμένων χωρών, στην πράξη υπάρχουν ανισότητες στην επαγγελματική εξέλιξη, αλλά και στις αμοιβές. Παρέθεσε δε στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, χρειάζονται… 454 χρόνια για να επέλθει ισορροπία στις εργασιακές σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies