Αύξηση 0,6% σημείωσε το ιαπωνικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο
Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, αποτελούν τις τελευταίες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης.
27
Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, αποτελούν τις τελευταίες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης.
Το ιαπωνικό ΑΕΠ σημείωσε, στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αύξηση 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αύξηση 0,3%, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε από το 0,9% του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου. Σε ετήσια βάση, το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2%.
Τη μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε η αύξηση 2,8% που σημείωσαν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των ιαπωνικών επιχειρήσεων, μετά την κατά 4,7% αύξηση που είχαν σημειώσει στο προηγύμενο τρίμηνο.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν -για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο- κατά 2,8%. Αύξηση 1,7% σημείωσαν και οι εισαγωγές μετά τη μείωση κατά 1,2% που είχαν σημειώσει στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του SARS.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών -που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ιαπωνικού ΑΕΠ και αποτελούν «κλειδί» για τη διατηρησιμότητα της ανάπτυξης- παρέμειναν, εντούτοις, αμετάβλητες σε σχέση με το δεύτερο φετινό τρίμηνο.
Παρά τα ευνοϊκά οικονομικά στοιχεία, ο δείκτης Νίκεϊ έκλεισε με πτώση 1,65%. Στην αιχμή της πτωτικής τάσης είχαν τεθεί οι μετοχές των μεγάλων ιαπωνικών εξαγωγικών επιχιρήσεων λόγω της ενίσχυσης του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Πικάσο εκατομμυρίων για 100 ευρώ: Στον υπερτυχερό Aρί Χονταρά ο πίνακας – Η αστεία αντίδραση του
- Ζαχαριάδης: Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ο κ. Λαζαρίδης θα είχε παραιτηθεί – Ώριμες οι συνθήκες για πρόταση δυσπιστίας
- Bring the Spring OFFERS
- Ο αποκλεισμός της Μπαρτσελόνα ήταν συνειδητός
- Η συμπερίληψη στο επίκεντρο της Δημάρχου Σερρών
- Μαροζάν – Τσιτσιπάς 2-1: Νέος πρόωρος αποκλεισμός…
- Stournaras Set for Third Term as Greece Central Bank Governor
- Ουγγαρία: Να παραιτηθεί ο πρόεδρος Τάμας Σούλιοκ ζητεί ο Μαγιάρ – «Δεν είναι άξιος να ενσαρκώσει την ενότητα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442