Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναστάτωση προκάλεσαν οι δηλώσεις Θεοδωράκη για τους εβραίους

Αναστάτωση προκάλεσαν οι δηλώσεις Θεοδωράκη για τους εβραίους

Αναστάτωση προκάλεσαν δηλώσεις του Μ.Θεοδωράκη, ο οποίος προ ημερών ανέφερε ότι οι εβραίοι βρίσκονται «στη ρίζα του κακού». Πληροφορίες περί διαμαρτυριών από πλευράς του Ισραήλ στην Ελλάδα διαψεύστηκαν από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ Πάνο Μπεγλίτη.

38

Δεν υπάρχει ούτε επίσημο, ούτε ανεπίσημο διάβημα για τις πρόσφατες δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη περί εβραίων, ούτε στην πρεσβεία μας στο Ισραήλ ούτε και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών» τόνισε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης.

Με τη δήλωση αυτή διαψεύδονται πληροφορίες, που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε με διάβημα για τις δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη. Ο Έλληνας συνθέτης είχε δηλώσει προ ημερών ότι οι εβραίοι βρίσκονται «στη ρίζα του κακού, όχι του καλού». Η δήλωση αυτή έγινε σε εκδήλωση παρουσίασης τριών βιβλίων με άρθρα, συνεντεύξεις και ομιλίες του συνθέτη.

Συγκεκριμένα, ο συνθέτης τότε είχε πει: «…θα πω μια κουβέντα του Προέδρου μας Σαρτζετάκη, ότι είμαστε λαός ανάδελφος. Είμαστε μόνοι μας. Αλλά χωρίς αυτό το φανατισμό, την αυτογνωσία και τον φανατισμό που έχουν οι εβραίοι. Είμαστε δύο λαοί ανάδελφοι στον κόσμο, εμείς και εβραίοι, αυτοί όμως έχουν τον φανατισμό και καταφέρνουν να επιβάλλονται… Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο μικρός λαός είναι στη ρίζα του κακού, όχι του καλού, που σημαίνει ότι η πολλή αυτογνωσία και η πολύ επιμονή κάνει κακό…».

Αποστάσεις κρατά η κυβέρνηση

Το θέμα έφτασε την Τετάρτη και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος σχολιάζοντας δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται και δεν συμφωνεί με τις απόψεις που εξέφρασε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο κ. Μίκης Θεοδωράκης για τους εβραίους.

»Ο ελληνικός λαός στην ιστορική του διαδρομή έχει υπερασπιστεί την εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα, την οποία και ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης έχει τιμήσει με το μουσικό του έργο Μαουτχάουζεν. Βεβαίως, πέρα από τη διαφωνία μας για τη θέση αυτή, ο Μίκης Θεοδωράκης παραμένει πάντα υψηλά στην εκτίμησή μας για το έργο που έχει προσφέρει και τη μεγάλη συμβολή του στον πολιτισμό μας και στον τόπο μας».

Ανακοίνωση Θεοδωράκη

Κατόπιν αυτών ο Μ.Θεοδωράκης εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων εκφράζει την απορία του για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την πρόσφατη αναφορά του, προσθέτοντας ότι η γνώμη του για την ισραηλινό λαό ήταν πάντα γνωστή.

Ο μουσικοσυνθέτης αναφέρει ακόμα ότι ήταν πάντα στο πλευρό των αδυνάτων και φυσικά και του ισραηλινού λαού, ενώ έχει κατ επανάληψη καταδικάσει την πολιτική Σαρόν και το ρόλο επιφανών Αμερικανοεβραίων πολιτικών και διανοητών στη χάραξη της «επιθετικής πολιτικής Μπους». Μόνο σκόπιμα, τονίζει, μπορεί να γίνει σύγχυση ανάμεσα στον ισραηλινό λαό και τα αρνητικά αυτά φαινόμενα που αμαυρώνουν την εικόνα του Ισραήλ και βρίσκονται «στη ρίζα του Κακού».

Η δήλωση του Μ.Θεοδωράκη έχει ως εξής: «Η γνώμη μου για τον ισραηλινό λαό ήταν πάντα γνωστή -όπως άλλωστε και για όλα τα θέματα- και ειλικρινά απορώ για ποιον λόγο τώρα δημιουργήθηκε τόσος θόρυβος σαν να άκουσαν κάτι για πρώτη φορά. Ισως κάποιοι να θεώρησαν κατάλληλη γι αυτούς τη στιγμή να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον μου.

»Ήμουν πάντα στο πλευρό των αδυνάτων, των αγωνιζόμενων για τα δίκαιά τους λαών. Και μεταξύ αυτών και του ισραηλινου λαού. Τραγούδησα τα πάθη του όσο μπόρεσα καλύτερα. Ήμουν πάντα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Και το απέδειξα έμπρακτα, μεταξύ άλλων και όταν ανέλαβα ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Αλόν και Αραφάτ στα γεγονότα του 1972.

»Όμως ακριβώς για τους λόγους αυτούς είμαι απολύτως κατά της πολιτικής Σαρόν και το έχω επανειλημμένα τονίσει, όπως επίσης επανειλημμένα έχω καταδικάσει το ρόλο επιφανών Αμερικανοεβραίων πολιτικών, διανοητών και θεωρητικών στη χάραξη της σημερινής επιθετικής πολιτικής Μπους.

»Μόνο σκόπιμα μπορεί να γίνει σύγχυση ανάμεσα στον ισραλινό λαό που έμπρακτα έχω αποδείξει ότι τιμώ και θαυμάζω και στα αρνητικά αυτά φαινόμενα που στην ουσία αυτά αμαυρώνουν την εικόνα του Ισραήλ παίζοντας γνήσια αντισημητικό ρόλο. Αυτά βρίσκονται στην πλευρά του Κακού, στη ρίζα του Κακού, όπως δήλωσα πρόσφατα.

»Προσωπικά είμαι ευτυχής διότι γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί Ισραηλινοί σε όλο τον κόσμο και μέσα στο Ισραήλ που συμφωνούν μαζί μου και αγωνίζονται για τα πραγματικά δίκαια του λαού τους που μπορούν να συνυπάρξουν με τα δίκαια των άλλων λαών, αγωνίζονται για την ειρήνη στην περιοχή τους και σε όλο τον κόσμο. Είμαι ευτυχής που είμαστε μαζί στους κοινούς αυτούς αγώνες, εδώ και δεκαετίες. Και ξέρω ότι με γνωρίζουν καλά, μέσα από τους αγώνες αυτούς και δεν περιμένουν τη λάσπη κάποιων για να με γνωρίσουν.

»Μήπως όμως αυτός είναι ο στόχος όσων ξαφνικά ανακάλυψαν τις ιδέες μου συκοφαντώντας με ως δήθεν αντισημίτη;»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024