Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
weather-icon 25o
Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Yukos με την παραίτηση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Yukos με την παραίτηση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Την παραίτησή του υπέβαλε τη Δευτέρα ο συλληφθείς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού της Yukos Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, την ίδια ώρα που διαφαίνονται οι πρώτες ενδείξεις πιθανής αλλαγής πορείας πλεύσης στη σύγκρουση Πούτιν-«ολιγαρχών».

51

Την παραίτησή του υπέβαλε τη Δευτέρα ο συλληφθείς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού της Yukos Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, την ίδια ώρα που διαφαίνονται οι πρώτες ενδείξεις πιθανής αλλαγής πορείας πλεύσης στη σύγκρουση Πούτιν-«ολιγαρχών».

«Φεύγω από την εταιρεία. Είμαι βέβαιος ότι μία ομάδα έμπειρων διευθυντικών στελεχών με την υποστήριξη του ΔΣ θα ανταποκριθεί με επιτυχία στο καθήκον της παγκοσμιοποίησης των δραστηριοτήτων της YukosSibneft [σ. σ. εταιρείας με την οποία συγχωνεύτηκε προσφάτως η Yukos» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μ.Χοντορκόφσκι.

Για απόλυτη περιφρόνηση των νόμων στην περίπτωση της σύλληψης Χοντορκόφσκι κατηγόρησε ακολούθως τις ρωσικές Αρχές συνήγορος του Ρώσου μεγιστάνα. «Μιλάμε πράγματι για ένα καρκίνο, ένα καρκίνο που μεγαλώνει στη ρωσικό πολιτικό σώμα. Ο καρκίνος είναι ο αυταρχισμός. Ο καρκίνος είναι απόλυτη και πλήρης περιφρόνηση του νόμου» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ρ.Αμστερνταμ.

Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη Yukos αναμένεται να αναλάβει ο νυν πρόεδρος του ΔΣ του πετρελαϊκού κολοσσού Σίμον Κιούκς.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα «παζάρι» με τους βιομηχάνους αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση, εντούτοις οι πρώτες δηλώσεις του νέου προσωπάρχη του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής πορείας πλεύσης.

Ο διάδοχος του παραιτηθέντος Αλεξάντερ Βολοσίν υπογράμμισε ότι οι εισαγγελείς «θα πρέπει να εξετάζουν όλες τις οικονομικές συνέπειες των μέτρων που λαμβάνουν» για να συμπληρώσει πως «η απόφαση να δεσμευθεί το 42% των μετοχών της Yukos την περασμένη εβδομάδα δεν ελήφθη ύστερα από ώριμη σκέψη».

Έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο στην οικονομία από τη δίωξη του τέως επικεφαλής των Yukos και YukosSibneft έχει εκφράσει και ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ. Επισημαίνεται ότι ο Μ.Χοντορκόφσκι κρατείται επί δέκα ημέρες με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και της απάτης.

Και ενόσω υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου εκφράζουν ανησυχία για τη νομική «επίθεση» κατά της Yukos, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιχειρήσει εντός της εβδομάδας να κατευνάσει και τους φόβους των Ευρωπαίων ηγέτων διαβεβαιώνοντας πως το Κρεμλίνο παραμένει υπέρ των επιχειρήσεων.

Την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος μεταβαίνει στη Ρώμη προκειμένου να παραστεί στη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας· επόμενος σταθμός το Παρίσι, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Η υπόθεση της Yukos δίχως άλλο θα κυριαρχήσει στις διαβουλεύσεις, καθώς έντονοι είναι οι φόβοι για το μέλλον των μεγάλων επιχειρήσεων στη Ρωσία λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Πούτιν-«ολιγαρχών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
Cookies