Αδιέξοδο στις συνομιλίες Οικουμενικού Πατριαρχείου και ελλαδικής Εκκλησίας
Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγήθηκε η μεσολαβητική προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος. Το Φανάρι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι προσβλέπει τώρα στη στήριξη των Μητροπολιτών των Νέων Χωρών.
53
Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγήθηκε η μεσολαβητική προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος. Το Φανάρι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι προσβλέπει τώρα στη στήριξη των Μητροπολιτών των Νέων Χωρών.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου εξηγεί ότι ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης «εκφράζων συγκεκριμένας εντολάς της Μητρός Εκκλησίας διέγραψε τα όρια των δυνατών υποχωρήσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή λύση του ανακύψαντος προβλήματος».
Το Φανάρι σημειώνει ότι οι προτάσεις που διατύπωσε ο μητροπολίτης Περγάμου «ατυχώς δεν έγιναν δεκτές», και διαπιστώνει ότι η «ετέρα πλευρά δεν προτίθεται να δεσμευθεί εις την τήρησιν πάντων των όρων της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως επί της οποίας στηρίζεται το ισχύον εν Ελλάδι εκκλησιαστικόν καθεστώς».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μεσολαβητές του Αρχιεπισκόπου διατύπωσαν απαιτήσεις που θα οδηγούσαν στην αντιστροφή των πραγμάτων και «αντί της πατριαρχικής εγκρίσεως του καταλόγου των εκλόγιμων εις τας επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Βορείου Ελλάδος και των νησιών του Αιγαίου, θα έθεταν την Πατριαρχική έγκριση υπό την έγκριση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Κατόπιν αυτών, το Φανάρι εκφράζει τη λύπη του, γιατί «παρά την επιδειχθείσα εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλή θέληση, εξακολουθεί να υφίσταται ή ανακύψασα διαφορά».
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσβλέπεις εις την στήριξη των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος για την στήριξη των δικαίων της Μητέρας Εκκλησίας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ο τυφώνας «Bavi» σαρώνει την Ανατολική Ασία – Συναγερμός σε Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κίνα
- Η τελευταία γυναίκα που απαγχονίστηκε στη Βρετανία δικαιώνεται 71 χρόνια μετά – Η ιστορία της Ρουθ Έλις
- «Πυρά» Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Η κοροϊδία έχει και τα όριά της, προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο – μαύρο»
- Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]
- Στράτος Φαναράς: Δεν υπάρχουν κρυφές δημοσκοπήσεις, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιεύονται
- Κλαίει η… γεωγραφία: Αμερικανίδα δημοσιογράφος «διχοτόμησε» Βοσνία και Ερζεγοβίνη – «Οι ΗΠΑ έπαιξαν με αυτές τις δύο μικρές χώρες» (vid)
- «Κοινωνία Ώρα MEGA»: Σταθερό ραντεβού με την ενημέρωση και το καλοκαίρι
- Διευκόλυνση πρόσβασης σε παραλίες για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες από τον Δήμο Παγγαίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)














![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)








































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442