«Προδοσία» τα σχέδια ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων δηλώνει ο Μαριάνο Ραχόι
Προδοσία που θα οδηγήσει στην καταστροφή του Συντάγματος της Ισπανίας συνιστούν κατά τον Μαριάνο Ραχόι -υπό την ηγεσία του οποίου οδηγείται το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές του 2004- τα σχέδια επαναπροσδιορισμού του καθεστώτος της Χώρας των Βάσκων.
51
Προδοσία που θα οδηγήσει στην καταστροφή του Συντάγματος της Ισπανίας συνιστούν κατά τον Μαριάνο Ραχόι -υπό την ηγεσία του οποίου οδηγείται το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές του 2004- τα σχέδια επαναπροσδιορισμού του καθεστώτος της Χώρας των Βάσκων.
Η επικύρωση από την τοπική κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων πρότασης ολοκληρωτικού επανακοθορισμού των σχέσεων της επαρχίας με την Ισπανία -μετατροπή της αυτόνομης επαρχίας σε κυρίαρχο κράτος με δημοψήφισμα το 2005- έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην κεντρική κυβέρνηση.
Κατά τα όσα επισημαίνει το BBC, η εκτελεστική επιτροπή του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος συνέρχεται εντός της εβδομάδας προκειμένου να συζητήσει όλα τα δυνατά μέσα με τα οποία θα αντιταχθεί στα σχέδια της ηγεσίας της Χώρας των Βάσκων με πρωτοβουλία του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ έχει υπογραμμίσει ότι η πρόταση για μεγαλύτερη αυτονομία της Χώρας των Βάσκων νομιμοποιεί την τρομοκρατία της ΕΤΑ και δεν έχει καμμία επιτυχία εφαρμογής. Σύμφωνα με τον Μαριάνο Ραχόι, νυν γραμματέα του Λαϊκού Κόμματος, είναι ηθική αναγκαιότητα η εμπόδιση του σχετικού σχεδίου.
Οι υπεραμυνόμενοι της πρότασης ισχυρίζονται, όμως, πως ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της Χώρας των Βάσκων με την Ισπανία θα θέσει τέλος στη βία της Οργάνωσης των Βάσκων Αυτονομιστών, και ο Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε αρνείται ότι ζητούμενο είναι η πλήρης ανεξαρτησία.
Η επόμενη κρίσιμη φάση ως προς την προώθηση των σχεδίων της ηγεσίας της ισπανικής επαρχίας αρχίζει την 4η Νοεμβρίου, οπότε και το τοπικό Κοινοβούλιο καλείται να θέσει επί τάπητος και να εγκρίνει την πρόταση Ιμπαρέτσε ανοίγοντας το δρόμο για το δημοψήφισμα του 2005.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γεροβασίλη για υποκλοπές: Δεν είναι δικαιοσύνη αυτή που δεν σέβεται του δικαστές της
- Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκε στους «16» του Masters της Μαδρίτης – Ισχυρός ο επόμενος αντίπαλος (vid)
- Αυτή 18, αυτός 37: «Ο Μέριλιν Μάνσον με κακοποιούσε φρικτά» – Το ναζιστικό μαστίγιο, οι πρακτικές αίρεσης
- Οι Αθώοι: Μια αλήθεια που παραμένει καλά κρυμμένη
- Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης και η διεφθαρμένη κυβέρνησή του πρέπει να φύγουν – Αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή
- Βάρρας για απάτες στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Όταν «κόλλησε» η τεχνική λύση, βρήκαν τις εικονικές κληρονομιές
- Με χειμωνιάτικο καιρό η Πρωτομαγιά- «Επιβεβαιώνεται η ψυχρή εισβολή» λέει ο Θοδωρής Κολυδάς
- Μαρτίνεθ: «Ο στόχος του Παναθηναϊκού είναι αυτός που έρχεται μετά τα play offs…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442