Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
weather-icon 16o
Σημαντικές περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις αποφάσισε το Συμβούλιο Αμυνας

Σημαντικές περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις αποφάσισε το Συμβούλιο Αμυνας

Μεγάλες περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού και του Ναυτικού και μικρότερης κλίμακας στην Αεροπορία αποφάσισε το Συμβούλιο Αμυνας. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι οι περικοπές δεν αφορούν τα στελέχη των ΕΔ.

30

Μεγάλες περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού και του Ναυτικού και μικρότερης κλίμακας στην Αεροπορία αποφάσισε το Συμβούλιο Αμυνας. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου διευκρίνισε, πάντως, ότι οι περικοπές δεν αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας της Τρίτης, οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού μειώνονται κατά 25%, το προσωπικό κατά 21% και τα έξοδα κατά 44%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ναυτικό είναι το πρώτο Επιτελείο που, ακολουθώντας την πολιτική του υπουργείου, προχώρησε σε προτάσεις για εξοπλισμούς στηριζόμενο στο δόγμα της ποιοτικής και όχι της ποσοτικής υπεροχής.

Σημαντικές είναι οι περικοπές που αποφάσισε και το Γενικό Επιτελείο Στρατού με μείωση, μεταξύ άλλων, του αριθμού των αρμάτων και του αριθμού των μονάδων.

Ωστόσο, το θέμα της μείωσης του προσωπικού του Στρατού Ξηράς και πιο συγκεκριμένα της οροφής των υπηρετούντων δεν πέρασε, καθώς το ΓΕΣ δεν είχε ολοκληρώσει την εισήγησή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι στρατηγοί στην προσπάθειά τους να μην μειωθεί ο αριθμός των υπηρετούντων, ανακοίνωσαν περιορισμό του αριθμού τους βάσει οργανογραμμάτων και όχι επί του πραγματικού αριθμού.

Έτσι, πρότειναν τη μείωση των ενστόλων στις 101.000 από τις 131.000 που προβλέπει το οργανόγραμμα, ωστόσο, σήμερα υπηρετούν μόλις 89.000 ένστολοι. Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, μόλις αυτό έγινε αντιληπτό από τον υπουργό, ζήτησε η εισήγηση στο επόμενο Συμβούλιο Αμυνας να είναι επί αυτών που υπηρετούν.

Μικρότερης κλίμακας είναι οι περικοπές στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ το Γενικό Επιτελείο επιθυμεί να θέσει το θέμα των μαχητικών τέταρτης γενιάς. Το ΓΕΑ θεωρεί ότι το πρόγραμμα με τα Eurofighter δεν προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, άρα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις για το αεροσκάφος που θα τα αντικαταστήσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
Cookies