Να μη γίνει η Αθήνα στρατοκρατούμενη κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ζητά ο Γ.Παπανδρέου
Η Ελλάδα ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά το θέμα της ασφάλειας εξακολουθεί να αποτελεί ένα «αγκάθι». Ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου τονίζει όμως την ανάγκη να μην μετατραπεί η Αθήνα σε στρατοκρατούμενη περιοχή το καλοκαίρι του 2004.
Η Ελλάδα μετράει αντίστροφα το χρόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και οι ξένοι ανησυχούν για το θέμα της ασφάλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μιλά για όσα πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτό, τονίζει όμως την ανάγκη να μην μετατραπεί η Αθήνα σε στρατοκρατούμενη περιοχή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται το Σάββατο στην εφημερίδα Τα Νέα, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να πάει λόγω της υπερβολής στο άλλο άκρο». Με τα λόγια αυτά ο κ. Παπανδρέου κρούει, εμμέσως πλην σαφώς, τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους -ιδιαίτερα τους Αμερικανούς- έχουν πάθει αμόκ με το θέμα της ασφάλειας.
«Είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία, έχουμε ανοιχτά τα σύνορά μας και οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ανοιχτή πρόσκληση σε όλο τον κόσμο. Θα έλεγα ότι δεν πρέπει η ανάγκη μας για λήψη μέτρων ασφαλείας να υπονομεύσει τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας μας» τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Δίχως να παραβλέπει το κλίμα φοβίας που προκλάλεσαν στον κόσμο τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει την ανάγκη να τηρηθεί το μέτρο και η Ελλάδα να ισορροπήσει μεταξύ της δημιουργίας των αναγκαίων συνθηκών ασφαλείας και της υπερβολής.
Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι όσο θα πλησιάζει η περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων τα αρνητικά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο θα αυξάνονται, αλλά τονίζει ότι αυτό είναι κάτι αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία. «Χρειάζεται ψυχραιμία και ανάδειξη όλων όσων έχουν γίνει, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας. Έχουμε δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα του ελληνικού λαού για το κομμάτι αυτό» σημειώνει.
Ικανοποίηση Ρογκ για το θέμα της ασφάλειας
Τα Νέα φιλοξενούν και σχετικές δηλώσεις του Ζακ Ρογκ για τοπ επίμαχο ζήτημα της ασφάλειας. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία. Ο σχεδιασμός ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς αγώνες είναι υψηλών προδιαγραφών» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, καταλήγοντας: «Αυτό είναι σημαντικό, όχι αυτά που γράφουν κάποια ΜΜΕ».