Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
weather-icon 25o
Μόνο για πολιτικά αεροσκάφη η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, δήλωσε ο Γ.Παπαντωνίου

Μόνο για πολιτικά αεροσκάφη η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, δήλωσε ο Γ.Παπαντωνίου

Καθησυχαστικός για τους νέους αεροδιαδρόμους στο FIR Αθηνών εμφανίστηκε ο ΥΠΕΘΑ, διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά σε πολιτικά αεροσκάφη, εν όψει του 2004. Ενημέρωση της Βουλής ζήτησαν, εκτός από τη ΝΔ, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΚΚΕ.

51

Καθησυχαστικός ως προς τη συμφωνία καθιέρωσης νέων αεροδιαδρόμων στο FIR Αθηνών εμφανίστηκε την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά σε πολιτικά και όχι στρατιωτικά αεροσκάφη με ζητούμενο τη βελτίωση των αερομεταφορών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

«Η ρύθμιση δεν αφορά καθόλου στρατιωτικά αεροπλάνα. Ούτε της Ελλάδας ούτε της Τουρκίας. Αφορά μόνο πολιτικά αεροσκάφη και επηρεάζει μόνο τον τουρισμό. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας δεν έχει καν συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις γιατί δεν το αφορά αυτή η ρύθμιση» επισήμανε.

«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες Ελλάδας, αλλά και Τουρκίας κατ αντιστοιχία, παραμένουν στα πλαίσια τα οποία ισχύουν μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή» σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 ο Γ.Παπαντωνίου, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στην ανατολική Κρήτη.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι η συμφωνία καθιέρωσης νέων αεροδιαδρόμων συνδέεται με τη βελτίωση των αερομεταφορών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και επανέλαβε ότι το Γενικό Επιτελείο δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή στη σύναψη της σχετικής συμφωνίας.

Τέλος, ο κ. Παπαντωνίου παραδέχθηκε ότι υπάρχει αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου στο πρώτο εξάμηνο του 2003 έναντι του 2002, αλλά προσέθεσε «ότι υπάρχει μια κάμψη το τελευταίο διάστημα και αυτό συνδέεται με τη σκληρή στάση που κρατήσαμε το τελευταίο διάστημα».

Ζητείται ενημέρωση της Βουλής

Παρά τις δηλώσεις Παπαντωνίου όμως, επίσημη ενημέρωση της Βουλής επί του θέματος των αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής και Κυριάκος Σπυριούνης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κύρωση διεθνούς συμφωνίας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης υποσχέθηκε ότι η ηγεσία του υπουργείου θα ενημερώσει συντόμως την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την ενημέρωση της Βουλής ζήτησαν επίσης με ερωτήσεις που κατέθεσαν στους αρμόδιους υπουργούς και οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, καθώς και του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ με δική τους ερώτηση οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών χαρακτήρισαν «εθνικά επιζήμια» τη συμφωνία.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
Cookies