Σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών για την πάταξη της αισχροκέρδειας ανακοίνωσε ο Κουλούρης
Σειρά από θεσμικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, καθώς υπεγράφη υπουργική απόφαση για αναπροσαρμογή των διοικητικών προστίμων που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα αγορανομικών διατάξεων.
71
Σειρά από θεσμικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, καθώς υπεγράφη υπουργική απόφαση για αναπροσαρμογή των διοικητικών προστίμων που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα αγορανομικών διατάξεων.
Με αυτή λοιπόν την υπουργική απόφαση:
– Πενταπλασιάζεται το κατώτερο όριο διοικητικού προστίμου (απο 146,84 ευρώ σε 733,70 ευρώ) για νοθεία, επικινδυνότητα τροφίμων, μη θεμιτές τιμές.
– Yπερδιπλασιάζονται τα πρόστιμα για τις αγορανομικές παραβιάσεις σχετικά με την μη αναγραφή ενδείξεων ποιότητας και προέλευσης, έλλειψη τιμοκαταλόγων, μη ύπαρξη πινακίδων κλπ. Το κατώτατο όριο φτάνει από τα 88 ευρώ στα 200 και το ανώτερο από τα 2.934,70 ευρώ στα 6.000 ευρώ.
Επίσης, εκδίδονται τρεις αγορανομικές διατάξεις, με τις οποίες:
– Αναμορφώνεται το καθεστώς υποβολής τιμοκαταλόγων βιομηχανιών, βιοτεχνών και εισαγωγέων καθώς και το καθεστώς της προαναγγελίας από τις εν λόγω επιχειρήσεις των αυξήσεων των τιμών τους. Οι μέρες που απαιτούνται για την γνωστοποίηση των τιμοκαταλόγων στο υπουργείο από 20 γίνονται 30.
– Επιβάλλεται η ανάρτηση τιμοκαταλόγων στην προθήκη όλων των εστιατορίων κλπ και είναι υποχρεωτική πλέον η αναγραφή πέραν της ποιότητας και της προέλευσης των ειδών.
– Οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών θα γίνουν ανώτατες στις περιπτώσεις που τα είδη πωλούνται από επιχειρήσεις που κατέχουν προνομιακή θέση (σε αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, κινηματογράφους κλπ).
– Κατατίθεται τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στα ελεγκτικά όργανα για άμεση επιτόπου επιβολή προστίμου.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι από τους ελέγχους που διεξήγθηκαν όλο τον Αύγουστο σε 80 και πλέον εστιατόρια, καντίνες και κυλικεία πλοίων, 50 παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα και στις κατά τόπους νομαρχίες για επιβολή διοικητικών προστίμων. Επίσης, παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα 60 (από τις συνολικά 200 που ελέγχθηκαν) επιχειρήσεις εκμετάλλευσης χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.
Ο κ. Κουλούρης τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν, προσθέτοντας ότι εντατικοποιούνται και οι επαφές με τους εκπροσώπους όλων των επιχειρηματικών κλάδων. Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις με τις επιχειρήσεις στάθμευσης οχημάτων και τις επιχειρήσεις ταχείας εστίασης, έγινε επαφή με τους αρτοποιούς και παρά την αύξηση στα σιτηρά, όπως είπε ο υφυπουργός, οι εκπρόσωποί τους υποσχέθηκαν ότι το κόστος δεν θα μετακυλιστεί στην κατανάλωση.
Συνάντηση επίσης θα υπάρξει και με ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα για το κόστος των νοσηλείων, θα ζητηθεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες να καταργήσουν τα «ψιλά γράμματα», ενώ, τέλος, μόλις ολοκληρωθούν οι επισκέψεις των ελεγκτών στα ιδιωτικά σχολεία και σχολές για να διαπιστωθεί εάν έγινε συμψηφισμός των παρανόμων επιπλέον αυξήσεων στα δίδακτρα με αυτά της επόμενης χρονιάς θα ανακοινωθούν τα ονόματα όσων δεν έχουν συμμορφωθεί.
Σε ό,τι αφορά στα δίδακτρα για τη φετινή χρονιά, ο κ. Κουλούρης εκτίμησε ότι θα συμφωνήσει με τους ιδιοκτήτες για αύξηση έως 4%. Η κοστολόγηση των φαρμάκων και το κόστος εισιτηρίων για ΠΑΕ, θέατρα, κινηματογράφους θα συζητηθεί επίσης με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των κλάδων, ενώ τη Δευτέρα ο υφυπουργός είχε επαφή με τους εστιάτορες, οι οποίοι δεσμεύτηκαν για συγκράτηση των τιμών.
Απο τους τιμοκαταλόγους που έχουν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο προκύπτει ότι μόνο μια εταιρεία γαλακτοκομικών έχει ζητήσει αυξήσεις μέχρι και 5,17% και ότι στα σχολικά είδη υπάρχουν αυξήσεις, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα, ενώ στα περισσότερα είδη υπάρχουν μειώσεις ή σταθερότητα τιμών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Αλλαγές στα επιδόματα: Δημιουργείται ενιαίο ψηφιακό μητρώο
- Το El Niño επιστρέφει ισχυρό και θεαματικό εν μέσω κλιματικής κρίσης – Επηρεάζεται η Ελλάδα;
- Συνταγή: Κεφτεδάκια με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης
- Φαρμακοποιοί: Πρόβλημα δημόσιας υγείας η κατ΄ οίκον διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ
- Νεκρή βρέθηκε 74χρονη στις τουαλέτες του Πολιτιστικού Κέντρου στο Άργος Ορεστικού
- Δυσαρεστημένος ο Τραμπ με την πρόταση του Ιράν αλλά την εξετάζει – Δεκάδες χώρες ζητούν το άνοιγμα του Ορμούζ
- Αίθριος ο καιρός σε όλη τη χώρα – Έως τους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
- Βάλε το μπρόκολο στη διατροφή σου – Κάνει καλό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442