Τρίτη 28 Απριλίου 2026
weather-icon 20o
Υπό διερεύνηση οι συνθήκες θανάτου εικονολήπτη του Reuters στη δυτική Βαγδάτη

Υπό διερεύνηση οι συνθήκες θανάτου εικονολήπτη του Reuters στη δυτική Βαγδάτη

Διεξαγωγή ερευνών για τις συνθήκες θανάτου εικονολήπτη του Reuters έξω από φυλακή της δυτικής Βαγδάτης διετάχθη την Κυριακή· κατά δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων ο Παλαιστίνιος Μάζεν Ντάνα δέχθηκε πυρά από στρατιώτες που επέβαιναν σε αμερικανικό άρμα μάχης.

51

Διεξαγωγή ερευνών για τις συνθήκες θανάτου Παλαιστίνιου εικονολήπτη του Reuters έξω από φυλακή της δυτικής Βαγδάτης διετάχθη την Κυριακή· κατά δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων ο 41χρονος Μάζεν Ντάνα δέχθηκε πυρά από στρατιώτες που επέβαιναν σε αμερικανικό άρμα μάχης.

Τα τελευταία πλάνα του Παλαιστίνιου εικονολήπτη απεικονίζουν ένα αμερικανικό τανκ να κατευθύνεται προς τον ίδιο έξω από τους τοίχους της φυλακής Αμπού Γκραΐμπ -όπου το βράδυ του Σαββάτου έξι κρατούμενοι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν σε επίθεση αντιστασιακών με βλήματα όλμου.

Αρκετοί πυροβολισμοί αντηχούν από το τανκ και η κάμερα του Μάζεν Ντάνα πέφτει στο έδαφος. Κατά τα όσα μεταδίδει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο με το οποίο συνεργαζόταν ο εικονολήπτης, ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ κοινοποίησε πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα γύρω από το περιστατικό, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν πληροφόρηση εάν όντως οι αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν τον Μ.Ντάνα.

«Συμμαχικές δυνάμεις προσέγγισαν ένα άτομο κοντά στην φυλακή Αμπού Γκραΐμπ. Το άτομο αυτό αργότερα διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για δημοσιογράφο. Οδηγήθηκε στο 28ο στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση» δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπράιαν Γουίτμαν, από την Ουάσινγκτον.

Ο θάνατος του Μάζεν Ντάνα -με τον οποίο συνεργαζόταν το Reuters κυρίως στη Χεβρώνα της Δ.Όχθης- ανεβάζει στους 17 τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από την 20ή Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Επίσης, εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη δύο δημοσιογράφων από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Ο Παλαιστίνιος Μ.Ντάνα -πατέρας τεσσάρων παιδιών- είναι ο δεύτερος εικονολήπτης του Reuters που σκοτώνεται στο Ιράκ από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο πρώτος εικονολήπτης του Reuters που έχασε τη ζωή του ήταν ο Ουκρανός Τάρας Προτσιούκ, ο οποίος σκοτώθηκε από οβίδα που έριξε αμερικανικό άρμα μάχης στον 15ο όροφο του ξενοδοχείου Palestine στις 8 Απριλίου.

Όπως επισημαίνει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο 41χρονος εικονολήπτης που έπεσε νεκρός έξω από τις φυλακές Αμπού Γκραΐμπ ήταν ένας εκ των πλέον πεπειραμένων πολεμικών ανταποκριτών· πατέρας τεσσάρων παιδιών, είχε τιμηθεί με το βραβείο Ελευθερίας του Τύπου το 2001 από την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων για την εργασία του στη Χεβρώνα, όπου είχε τραυματιστεί και ξυλοκοπηθεί πολλές φορές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Απριλίου 2026
Cookies