Η κρεατινίνη ενισχύει μνήμη και μάθηση
Σίντνεϊ: Η κρεατινίνη, το φυσικό συστατικό που βρίσκεται στο μυϊκό ιστό, δεν ενισχύει μόνο τη φυσική κατάσταση του οργανισμού αλλά και την ικανότητα μνήμης και μάθησης, όπως τονίζει αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings B.
Σίντνεϊ: Η κρεατινίνη, το φυσικό συστατικό που βρίσκεται στο μυϊκό ιστό, δεν ενισχύει μόνο τη φυσική κατάσταση του οργανισμού αλλά και την ικανότητα μνήμης και μάθησης, όπως τονίζει αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings B.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Σίντνεϊ και του Macquarie υπέβαλαν σε μελέτη 45 νεαρούς χορτοφάγους εθελοντές, στους μισούς εκ των οποίων χορήγησαν συμπληρώματα κρεατινίνης, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν απλώς ψευδοφάρμακα.
Οι χορτοφάγοι εθελοντές χρησιμοποιήθηκαν ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα των συμπερασμάτων της μελέτης, αφού η κατανάλωση κρέατος αποτελεί από μόνη της πηγή κρεατινίνης για τον οργανισμό.
Στο διάστημα των 6 εβδομάδων της έρευνας οι επιστήμονες καταμέτρησαν τις ικανότητες μνήμης και μάθησης των εθελοντών με ειδικές δοκιμασίες και τεστ ευφυίας.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η επίδραση της κρεατινίνης ήταν εξαιρετικά ευεργετική, αφού οι εθελοντές κατάφερναν όχι μόνο να ανακαλούν αριθμούς και λέξεις αλλά και να διεξάγουν ευκολότερα μια σειρά από πολύπλοκους υπολογισμούς.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα συμπεράσματα της έρευνας δεν θα πρέπει να οδηγήσουν το ευρύ κοινό στην αλόγιστη λήψη συμπληρωμάτων κρεατινίνης, καθώς οι υπερβολικές δόσεις του εν λόγω συστατικού έχουν ενοχοποιηθεί για διατάραξη της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα ενώ είναι άγνωστες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι δημιουργεί μια δυσάρεστη μυρωδιά πέριξ του λήπτη.
health.in.gr
- «Σκάνδαλο στο Μουντιάλ»: Η κόκκινη κάρτα του Μπαλογκάν ακυρώθηκε μετά από τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ινφαντίνο
- Γαλλία: Διάρρηξη στο μουσείο Λαλίκ – Εκλεψαν κοσμήματα «μερικών εκατομμυρίων» ευρώ
- Τουρκία: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ – Στις 8 Ιουλίου η συνεδρίαση των ηγετών
- Βραζιλία-Νορβηγία 1-2: Ο Χάαλαντ σκόρπισε την Σελεσάο και οι «Βίκινγκ» έγραψαν ιστορία – Σούπερ βόμβα! (vid)
- Δυτική Οχθη: Ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν 16χρονο Παλαιστίνιο – Το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Μία λύση – ανάσα
- Γάλλος ποδηλάτης που έκανε το γύρο της Ευρώπης βρέθηκε λόγω… GPS σε καταυλισμό στο Μενίδι, όπου τον λήστεψαν
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442