Βίντεο-πειστήριο για το θάνατο των Ουντάι και Κουσάι Χουσεΐν δημοσιοποίησαν οι ΗΠΑ
Βίντεο με τα πτώματα των Ουντάι και Κουσάι Χουσεΐν έδωσαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα οι ΗΠΑ, την ώρα που εντείνονται οι προσπάθειες εντοπισμού του Σαντάμ Χουσεΐν. Μία νέα επιδρομή με στόχο τη σύλληψή του έγινε στη Φαλούτζα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
28
Εντείνονται οι προσπάθειες εντοπισμού του πρώην ισχυρού άνδρα του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν μετά το θάνατο των δύο γιων του, Ουντάι και Κουσάι. Μία νέα επιδρομή με στόχο τη σύλληψή του έγινε την Παρασκευή στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο ιδιοκτήτης της κατοικίας στην οποία σημειώθηκε η έφοδος δήλωσε ότι δεκάδες στρατιώτες υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης περικύκλωσαν το σπίτι την αυγή, έχοντας πληροφορίες ότι κρυβόταν εκεί ο Σαντάμ. Από την επίθεση που ακολούθησε το σπίτι υπέστη σοβαρές ζημιές.
Οι επιχειρήσεις αυτές συνδυάζονται με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια αντιμετώπισης του αματηρού για τις αμερικανικές δυνάμεις ιρακινού ανταρτοπολέμου. Τα ξημερώματα Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν 13 άτομα σε επιδρομή στην γενέθλια πόλη του Σαντάμ Χουσεΐν Τικρίτ.
Σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι μέλη της προεδρικής φρουράς του Ιρακινού πρώην ηγέτη. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δύο από τους κρατούμενους πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από μια ενέδρα κατά την οποία σκοτώθηκαν τη Δευτέρα ένας Αμερικανός στρατιώτης κι ένας Ιρακινός διερμηνέας.
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή έλαβαν την πληροφορία για το καταφύγιο που είχαν βρει οι σωματοφύλακες του Σαντάμ Χουσεΐν από Ιρακινό.
Στο μεταξύ, προκειμένου να πείσουν όσους εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν πράγματι ο Ουντάι και ο Κουσάι Χουσεΐν είναι νεκροί, οι ΗΠΑ έδωσαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα βίντεο με τα πτώματα των δύο ανδρών από το στρατιωτικό νεκροτομείο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ επέτρεψαν σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους να δουν τους δύο νεκρούς.
Τα πρόσωπα των δύο ανδρών υπέστησαν επανορθωτικές επεμβάσεις, προκειμένου να καλυφθούν τα τραύματα που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της μάχης με τα αμερικανικά στρατεύματα και να μοιάζουν όσο το δυνατό περισσότερο με τα χαρακτηριστικά που είχαν όσο ήταν ζωντανοί.
Αμεση ήταν η αντίδραση των Αράβων, καθώς με τον τρόπο που χειρίστηκαν οι Αμερικάνοι τις σορούς παραβίασαν τις ισλαμικές παραδόσεις.
«Η αυτοψία, η επανορθωτικές επεμβάσεις, η μαγνητοσκόπηση των σορών και η καθυστέρηση της ταφής τους απαγορεύονται στο Ισλάμ. Οι σοροί των Ουντάι και Κουσάι έπρεπε να έχουν πλυθεί και ταφεί άμεσα» δήλωσε εκπρόσωπος του Ισλαμικού Ενεργού Μετώπου, που εδρεύει στην Ιορδανία. Σε ανάλογες τοποθετήσεις προχώρησαν πολλοί Μουσουλμάνοι.
Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταβάλει το ποσό των 30 εκατ. δολαρίων, για τις πληροφορίες που οδήγησαν στον εντοπισμό και το θάνατο των υιών του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως ανέφερε η σχετική επικήρυξη.
Τελευταία ενημέρωση 23:20
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Δήμος Σερρών: Αποκομιδή κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων από υδροστόμια σε οκτώ τοπικές κοινότητες
- ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ: Πανελλαδική απεργία για το αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό
- Ισραήλ: Πανηγυρίζει η Μοσάντ τις νέες επαναστατικές επιχειρησιακές ικανότητες
- Νέος ισχυρός σεισμός στη Σκιάθο – Αισθητός στην Αττική
- Έρχεται… σκούπα στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι
- Γερμανία: Στο χαμηλότερο μεταπολεμικά επίπεδο οι γεννήσεις
- Πυροβολισμοί σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο: Τι λέει το ιατρικό ανακοινωθέν για τους πέντε τραυματίες
- Αρχεία Έπσταϊν: Κόπερφιλντ και Μπλέιν στα έγγραφα – Αγωγή κατά Μπλανς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442