Χωρίς επιπλέον διατυπώσεις η αναγνώριση των αδειών οδήγησης στις χώρες της ΕΕ
Η αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης που έχουν χορηγηθεί από κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να γίνεται χωρίς επιπλέον διατυπώσεις, σε ολόκληρη την επικράτεια της Ένωσης, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης που έχουν χορηγηθεί από κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να γίνεται χωρίς επιπλέον διατυπώσεις, σε ολόκληρη την επικράτεια της Ένωσης, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας να διαπιστώσει κατά πόσο η Ολλανδία θεσπίζοντας την υποχρεωτική διαδικασία καταχώρισης αδειών, οι οποίες έχουν χορηγηθεί από άλλα κράτη-μέλη και υπολογίζοντας τη διάρκεια ισχύος τους με βάση την ημερομηνία χορήγησης και όχι με βάση την ημερομηνία εγκατάστασης στην Ολλανδία, παρέβη την υποχρέωση της αμοιβαίας αναγνώρισης των αδειών οδήγησης που προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία.
Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία ο οδηγός ενός οχήματος πρέπει να είναι εφοδιασμένος με άδεια που έχει χορηγηθεί από τις ολλανδικές αρχές. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για περίοδο ενός έτους από τη στιγμή εγκατάστασης του κατόχου για τους οδηγούς που κατοικούν στην Ολλανδία και οι οποίοι είναι κάτοχοι άδειας που χορηγήθηκε από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την απόφαση που έλαβε την Πέμπτη, υπενθυμίζει ότι η αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης που έχουν χορηγηθεί από άλλα κράτη-μέλη πρέπει να γίνεται χωρίς διατυπώσεις.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σημειώνει στην απόφαση του, ότι η εφαρμογή των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας δεν πρέπει να παρακωλύει ή να καθιστά λιγότερο ελκυστική την εκ μέρους των κοινοτικών υπηκόων άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και ελευθερίας εγκατάστασης.
Εξάλλου, οι ολλανδικές Αρχές απαιτούν από τον κάτοχο άδειας που χορηγήθηκε από άλλο κράτος μέλος να προσκομίσει στις ολλανδικές αρχές την απόδειξη ότι πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπει η κοινοτική οδηγία για τη χορήγηση άδειας οδήγησης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η κατοχή άδειας οδήγησης που χορηγήθηκε από κράτος μέλος πρέπει να θεωρείται ως τέτοια απόδειξη και ότι το κράτος-μέλος υποδοχής δεν πρέπει να απαιτεί από τον κάτοχο να προσκομίσει για δεύτερη φορά μια τέτοια απόδειξη.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που έχουν τα καλοκαιρινά χόρτα στην υγεία μας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων