Στο «κόκκινο» αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων
Στο «κόκκινο» βρίσκονται αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου -Θριάσιο, Αγ.Παρασκευή, Ποσειδώνος, Ζωγράφου, Περιστέρι- λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκέντρωση σωματιδίων ξεπερνά τα 80 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
30
Στο «κόκκινο» βρίσκονται αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου -Θριάσιο, Αγία Παρασκευή, Ποσειδώνος, Ζωγράφου και Περιστέρι- λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Επιστημονικού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ που επικαλούνται Τα Νέα της Τετάρτης, η συγκέντρωση σωματιδίων ξεπερνά τα 80 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Ο φυσικός Δημοσθένης Σαρηγιάννης επιστημονικός βοηθός γενικού διευθυντή του Επιστημονικού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ εξήγησε σχετικά: «Η υψηλή συγκέντρωση στο Θριάσιο πεδίο δικαιολογείται από τη λειτουργία πολλών βιομηχανιών.
» Στην Ποσειδώνος, ο μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων και τα Ολυμπιακά έργα έφεραν τα σωματίδια. Στους Θρακομακεδόνες, οι συγκεντρώσεις εκτινάσσονται στα ύψη αφού κτίζεται, ουσιαστικά από το μηδέν, μια καινούργια πόλη, το Ολυμπιακό Χωρίο.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης δεν ισχύουν πλέον κατώτατα όρια για το PM10, ωστόσο, ο ΠΟΥ θεωρεί επικίνδυνες ακόμα και τις μικρές συγκεντρώσεις τέτοιων σωματιδίων.
«Τα ΡΜ10 είναι πάρα πολύ λεπτά και αυτό τα κάνει επικίνδυνα. Εισχωρούν πολύ βαθιά μέσα στον πνεύμονα, κατακάθονται εκεί και προκαλούν φλεγμονές, μεταφέροντας στον οργανισμό τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, όπως το βενζόλιο» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο χάρτης συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων γίνεται με βάση τις μετρήσεις που έγιναν στο Διάστημα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ICAROSNET.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442