Σάββατο 02 Μαϊου 2026
weather-icon 14o
Το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι το 2004, εκτιμά ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

Το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι το 2004, εκτιμά ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

Την πίστη του ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι το 2004 εξέφρασε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ τόνισε ότι η τουρκική πλευρά αναμένει την άρση του λεγόμενου «εμπάργκο» εναντίον του ψευδοκράτους.

28

Την πίστη του ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι το 2004 εξέφρασε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στο λεγόμενο «εμπάργκο» εναντίον της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και σημείωσε πως «μετά τα ανοίγματα της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, αναμένουμε την άρση του εμπάργκο. Είμαι βέβαιος ότι μετά την άρση θα υπάρξουν και άλλα θετικά βήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την «ένταση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ο Γκιουλ είπε ότι «όλα αυτά τα θέματα θα μπορούσαν κάλλιστα να διευθετηθούν με την επίδειξη αμοιβαίας κατανόησης» και έκανε λόγο για «ορισμένα τεχνικά ζητήματα» που προκύπτουν από τη γειτνίαση των ελληνικών νησιών την Τουρκία.

Ο Γκιουλ είπε πως πριν από λίγες μέρες, υπέγραψε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου «συμφωνία για λήψη ορισμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που σχετίζονται με επαφές μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και της Ελλάδας και αμοιβαίες επισκέψεις σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών των δύο χωρών».

Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι υπάρχει πραγματική κρίση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Γκιουλ είπε « Έτσι είναι. Άλλωστε, όλα αυτά είναι ανασταλτικά στην προώθηση των σχέσεων των δυο χωρών».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην υλοποίηση όσων αναφέρουν τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, πριν από την ανακοίνωση της έκθεσης προόδου το 2003 και πριν από τις ευρωεκλογές του 2004.

Ακόμη αναφέρθηκε στη δέσμη μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να προωθήσει εντός των ημερών στην Εθνοσυνέλευση η τουρκική κυβέρνηση και είπε πως «θα πρέπει προτού διακόψει η εθνοσυνέλευση για το καλοκαίρι, να ψηφιστεί η δέσμη, ώστε στη φετινή έκθεση προόδου να αναφερθεί ξεκάθαρα ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Μαϊου 2026
Cookies