«Πρωταθλητές» στην παχυσαρκία και το κάπνισμα, αλλά με υψηλό μέσο όρο ζωής οι Έλληνες
Οι Έλληνες καπνίζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους λαούς της ΕΕ και έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας στην Ένωση. Την ίδια ώρα, ζουν περισσότερο, έχουν το μικρότερο αριθμό αυτοκτονιών, αλλά και το μικρότερο ποσοστό δωρητών οργάνων.
30
Οι Έλληνες καπνίζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους λαούς της ΕΕ και έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας στην Ένωση. Την ίδια ώρα, ζουν περισσότερο, έχουν το μικρότερο αριθμό αυτοκτονιών, αλλά και το μικρότερο ποσοστό δωρητών οργάνων.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύεται στο Έθνος της Δευτέρας, στη χώρα μας καταγράφονται 12 αρνητικές «πρωτιές» σε δείκτες που έχουν να κάνουν με την οικονομία, την υγεία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τις διατροφικές συνήθειες, τις νέες τεχνολογίες και την κουλτούρα.
Αναλυτικά, στην Ελλάδα βρίσκονται οι 3 από τις 10 φτωχότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της φτωχότερης που είναι η Ήπειρος.
Ο κάθε Έλληνας καπνίζει περίπου 2.800 τσιγάρα το χρόνο, δαπανά πολύ περισσότερα χρήματα από τους εταίρους του σε θέματα περίθαλψης, δεν γίνεται δωρητής οργάνων και συγκαταλέγεται στους πλέον παχύσαρκους. Μια ακόμα αρνητική πρωτιά στον τομέα της υγείας είναι η βρεφική θνησιμότητα, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί εμφανίζονται βελτιωμένοι σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
«Πρωτιά» των Ελλήνων καταγράφεται και στον αριθμό των τροχαίων δυστυχημάτων, ενώ οι δαπάνες του κράτους στην Παιδεία είναι οι μικρότερες από όλες τις χώρες της ΕΕ.
Επιπλέον, το ποσοστό των οικιακών συνδέσεων με το Διαδίκτυο κινείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ο κινηματογράφος έχει ενδιαφέρον όταν προβάλλονται ιδιαίτερα εμπορικές ταινίες.
Στον αντίποδα, οι Έλληνες έχουν το χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών -μόλις 3,3 ανά 100.000 άτομα, όταν στην Φινλανδία το αντίστοιχο νούμερο είναι 25,1- και διατηρούν την παραδοσιακή αξία της οικογένειας.
Επιπλέον, η Αθήνα είναι η φθηνότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ενώ ο μέσος όρος ζωής παραμένει αρκετά υψηλός, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες καπνίζουν και τρώνε περισσότερο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κόντρα Χατζηβασιλείου με Νταβούτογλου για το Κυπριακό: «Έχουμε εισβολή από το 1974»
- EuroCup: Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ και του Άρη στη νέα διοργάνωση
- Ποιες είναι οι περιοχές με τα ακριβότερα και τα φθηνότερα ακίνητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
- Ποιοι νέοι κλάδοι εντάχθηκαν στην ψηφιακή κάρτα εργασίας
- Μοντέρο: «Μια ωραία διαδρομή προς τον Πειραιά» (pic)
- Η «κατάρα του Τραμπ»: Από το Μουντιάλ στο NFL – Eίναι όντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικίνδυνα γκαντέμης;
- Παν. Δουδωνής: Εμμονικός με τις υποκλοπές ο Κ. Μητσοτάκης – Αυτοεξευτελισμός των παρακολουθούμενων προσώπων
- Γρηγόρης Δημητριάδης: Επίδειξη θράσους αφού εξασφάλισε τη (συγ)κάλυψη της κυβέρνησης για τις υποκλοπές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442