Μείζον πρόβλημα η παχυσαρκία στην Ελλάδα
Θεσσαλονίκη: Διαστάσεις επιδημίας τείνει να λάβει η παχυσαρκία στην Ελλάδα, ιδίως μεταξύ των ατόμων προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, όπως τονίστηκε στο 12ο Βαλκανικό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και στο 30ό Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.
Θεσσαλονίκη: Διαστάσεις επιδημίας τείνει να λάβει η παχυσαρκία στην Ελλάδα, ιδίως μεταξύ των ατόμων προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, όπως τονίστηκε στο 12ο Βαλκανικό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και στο 30ό Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.
Σε σχετική μελέτη που αφορούσε το χώρο της Βόρειας Ελλάδας, διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία είναι συχνότερη μεταξύ των παιδιών σε σχέση με τους εφήβους, καθώς και ότι η χώρα μας διαθέτει έναν από τους υψηλότερους δείκτες στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, τέσσερα στα δέκα παχύσαρκα παιδιά έχουν τουλάχιστον ένα παχύσαρκο γονιό, ενώ επτά με οκτώ στα δέκα έχουν και τους δύο γονείς παχύσαρκους.
Τονίστηκε επίσης ότι το 1/3 των παχύσαρκων παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες και τα υπόλοιπα, έστω και αν αργότερα έχουν φυσιολογικό βάρος, κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας περισσότερο από τους άλλους, φυσιολογικού βάρους ενήλικες.
Όπως επισημάνθηκε από τους ειδικούς, τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να κινητοποιήσουν το ευρύ κοινό, καθώς η παιδική παχυσαρκία αποτελεί προδιάθεση μιας σειράς ασθενειών, όπως του σακχαρώδους διαβήτη.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περίπου το 30-50% των παχύσαρκων θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ ή διαταραχή ανοχής της γλυκόζης, ενώ το 90% των ασθενών με τη νόσο είναι υπέρβαροι.
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απώλεια βάρους ελαττώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας και για το λόγο αυτό οι ομιλητές του συνεδρίου συνέστησαν προσοχή όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, οι οποίες θα πρέπει να είναι πλούσιες σε τροφές με χαμηλά λιπαρά.
health.in.gr
- Κίνηση στους δρόμους: Ουρές χιλιομέτρων στον Κηφισό – Προβλήματα και στην Αττική Οδό
- Ανάλυση δεδομένων: Η ζέστη σκοτώνει κατά μέσο όρο ένα άτομο το λεπτό σε όλο τον κόσμο
- Ο Κρίστοφερ Νόλαν εκθειάζει τα «Obsession» και «Backrooms»
- Η Αργεντινή θα φορέσει στον ημιτελικό τη φανέλα του ιστορικού αγώνα με την Αγγλία το 1986 (vid)
- Νέα αιματηρή σύγκρουση στο βόρειο Μάλι: Δεκάδες νεκροί στις συγκρούσεις στρατού και τζιχαντιστών στο Σαχέλ
- Συνελήφθη στη Βρετανία η 46χρονη για τον εμπρησμό στη Marfin
- Ταϊλάνδη: Πώς ξεκίνησε η φονική φωτιά σε παμπ στην Μπανγκόκ- «Μπλοκαρισμένες οι έξοδοι κινδύνου»
- Τι είπε ο προπονητής των Καβαλίερς για το μέλλον του Λεμπρόν Τζέιμς (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442