Σάββατο 02 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Το μέλλον της ΚΕΠΠΑ στο επίκεντρο της Συνόδου των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ της ΕΕ

Το μέλλον της ΚΕΠΠΑ στο επίκεντρο της Συνόδου των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ της ΕΕ

Οι εξελίξεις σχετικά με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας της ΕΕ τέθηκαν στη διάρκεια της Συνόδου των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι ο ευρωστρατός είναι πλέον σε θέση να διεξάγει ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

53

Οι εξελίξεις σχετικά με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας της ΕΕ τέθηκαν στη διάρκεια της Συνόδου των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι ο ευρωστρατός είναι πλέον σε θέση να διεξάγει ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Στη Σύνοδο συμμετείχε εκ μέρους της Ελλάδας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Γιώργος Αντωνακόπουλος, και για πρώτη φορά οι ομόλογοί του από τις δέκα νέες χώρες – μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν το μέλλον και οι προοπτικές της ΚΕΠΠΑ σε σχέση και με το ΝΑΤΟ, και ειδικότερα ζητήματα όπως οι στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ, οι δυνατότητες ταχείας αντίδρασης και διαστημικών εφαρμογών για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και της κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ εξέφρασαν ομοφώνως την εκτίμηση ότι η Ένωση έχει πλέον την επιχειρησιακή ικανότητα να αναλάβει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα των αποστολών τύπου Petersberg, δηλαδή ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Η εκτίμηση αυτή θα αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Αμυνας, στις 19 Μαίου 2003 στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη της ειρηνευτικής αποστολής στην ΠΓΔΜ, από την 1η Απριλίου 2003.

Παράλληλα, η Στρατιωτική Επιτροπή συμφώνησε ότι σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, η Ένωση διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να αντιδράσει σε μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να υλοποιείται η απαίτηση για δυνάμεις ταχείας αντίδρασης.

Όσον αφορά σε ορισμένες ελλείψεις που εντοπίστηκαν, αντιμετωπίζονται ήδη στα πλαίσια των πρωτοβουλιών και αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τις Συνόδους των υπουργών Αμυνας στο Ρέθυμνο και τη Βουλιαγμάνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Μαϊου 2026
Cookies