Επάφες Ντε Σότο στη Νέα Υόρκη εν όψει της απόφασης του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Εντείνεται το παρασκήνιο στα Ηνωμένα Έθνη εν όψει του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό. Ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Στη Νέα Υόρκη μετέβη και ο Τόμας Γουέστον.
Εντείνεται το παρασκήνιο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών εν όψει του αναμενόμενου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλό του, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του με τους αντιπροσώπους των ενδιαφερομένων μερών. Στη Νέα Υόρκη μετέβη και ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.
Ο κ. Ντε Σότο θα ενημερώσει την Πέμπτη το απόγευμα ώρα Ελλάδος το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις μέχρι τώρα προσπάθειες με βάση το σχέδιο Ανάν που οδηγήθηκαν τελικά στο «ναυάγιο» της Χάγης και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις πάνω στο προσχέδιο ψηφίσματος που ετοιμάζεται από τις αντιπροσωπείες της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, επιδιώκεται να υπάρξει τέτοια διατύπωση, ώστε το σχέδιο Ανάν να είναι «δεσμευτικό» ως βάση για συμφωνία.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να υιοθετήσει την έκθεση του Κόφι Ανάν και θεωρείται σίγουρο ότι θα επιρρίπτονται ευθύνες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για την αποτυχία των συνομιλιών. Η τουρκική πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για να κρατηθούν ίσες αποστάσεις.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν είναι ακόμη σίγουρο αν το ψήφισμα εγκριθεί την Πέμπτη.
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59