30

Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο εργοστάσιο «Σωληνουργία Κορίνθου ΑΕ». Τρία άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα, τα οποία μετέφεραν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

Νεκροί είναι οι: Σωτήρης Βορινιώτης του Θεοδώρου, 56 ετών, κάτοικος Ζευγολατιού Κορινθίας· Παύλος Γιάννου του Ιωάννη, 45 ετών, κάτοικος Κορίνθου· Χρήστος Κυριλής, 42 ετών, κάτοικος Κορίνθου· Κωνσταντίνος Αθανασίου, 40 ετών, κάτοικος Λεχαίου Κορινθίας· Κωνσταντίνος Σπυρίδου του Ιωάννη, 32 ετών, κάτοικος Κιάτου Κορινθίας· Ευάγγελος Πουλής του Πέτρου, 42 ετών, κάτοικος Κορίνθου.

Τραυματίστηκαν ελαφρά οι: Θεόδωρος Γιάννου, 39 ετών, κάτοικος Κορίνθου· Σταύρος Σταθόπουλος, 47 ετών, κάτοικος Λεχαίου· Δημήτριος Μανάβης του Παναγιώτη, 31 ετών, κάτοικος Βραχατίου Κορινθίας.

Πρόκειται για σωληνουργείο που βρίσκεται στο 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών. Aπό την έκρηξη κατέρρευσε μέρος του τμήματος βαφής του εργοστασίου.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη περίπου στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το τραγικό περιστατικό οφείλεται σε έκρηξη φιάλης αερίου.

H εταιρεία «Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ» εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη της για το τραγικό ατύχημα που έγινε στο εργοστάσιό της στην Κόρινθο και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τους συγγενείς των θυμάτων, στους οποίους συμπαραστέκεται με κάθε δυνατό τρόπο, όπως αναφέρει.

Η εταιρεία επισημαίνει πως βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές, ώστε να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

«Έλλειψη» μέτρων ασφάλειας είχε διαπιστώσει το ΣΕΠΕ

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που διαθέτει η ΓΣΕΕ, πριν από ένα μήνα η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε ελεγχθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας και είχε γίνει αρνητική έκθεση για «έλλειψη» μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα αναχώρησε για την Κόρινθο κλιμάκιο ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας με επικεφαλής τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Χρόνη Πολυχρονίου, προκειμένου να ελεγχθούν οι συνθήκες και τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος.

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητά η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τραγικό εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο επισημαίνοντας πως το ατύχημα αυτό, όπως και εκατοντάδες άλλα που συμβαίνουν, είναι αποτέλεσμα της πλημμελούς έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, που έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο τραγικό τρόπο την εργοδοτική ασυδοσία.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ.Πολυζωγόπουλος θα μεταβεί στο χώρο του δυστυχήματος, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες και να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους.

«Πρέπει επιτέλους και σύμφωνα με τις συνθήκες του σημερινού εργατικού ατυχήματος να παρέμβει άμεσα και η ελληνική Δικαιοσύνη» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας. «Η ΓΣΕΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των άτυχων νεκρών συναδέλφων και των τραυματιών» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΝ: Συγκαλύπτονταν παρανομίες

Αντιπροσωπία του ΣΥΝ επισκέφθηκε το χώρο του εργοστασίου και το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες. Σε δηλώσεις του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι οι εγκαταστάσεις θυμίζουν «μεσαιωνικό γκέτο», ότι παραβιάζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς επίσης πως οι εργοδότες απειλούν με απολύσεις τους εργαζομένους για να μην μιλήσουν, ώστε να συγκαλυφθεί το έγκλημα.

«Ο χώρος της δουλειάς μοιάζει με μια μεγάλη σιδερένια παγίδα, όπου δεν υπάρχει οδός διαφυγής» σημείωσε, κάλεσε τη Δικαιοσύνη να παρέμβει, και ζήτησε να συλληφθούν οι μεγαλομέτοχοι και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου.

ΚΚΕ: Έγκλημα κατά των εργαζομένων

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει ως νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης την έκρηξη στο εργοστάσιο «Σωληνουργεία Κορίνθου» και την καλεί να συνδέσει περισσότερο την πάλη για τη ζωή και τα δικαιώματά της με την πάλη κατά του πολέμου και όσων συνεργούν σ αυτόν.

«Η εργατική τάξη έχει καθήκον να υπερασπιστεί με κάθε μορφή αγώνα τη ζωή και την ασφάλειά της. Να διεκδικήσει, τώρα, αυστηρά μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την εντατικοποίηση της δουλειάς, να δυναμώσει την οργάνωση και την πάλη της για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πρωτόπαπας: Να αποδοθούν οι ευθύνες

Την οδύνη της κυβέρνησης για τα θύματα στη «Σωληνουργία Κορίνθου» εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας και δήλωσε ότι θα γίνει πλήρης έλεγχος για τα αίτια του δυστυχήματος και θα αποδοθούν όλες οι ευθύνες.

Ο υπουργός Τύπου τόνισε επίσης ότι το θέμα της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας είναι από τα κυριότερα και πιο σημαντικά ζητήματα για την κυβέρνηση προσθέτοντας ότι στη συγκεκριμένη βιομηχανία είχαν γίνει επανειλημμένοι έλεγχοι.

Ανακοινώσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΚΚΙ

Σε ανάλογο μήκος κύμματος κινείται και η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ζητείται πλήρης διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος και καταλογισμός ευθυνών. Επιπλέον επισημαίνεται ότι «ο φόρος αίματος είναι ήδη βαρύς. Η προστασία της ζωής των εργαζομένων απαιτούν την αυστηρή εφαρμογή από την εργοδοσία όλων των θεσμοθετημένων όρων και προϋποθέσεων ασφάλειας στους χώρους εργασίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ.Ρουσόπουλος, εξέφρασε τη λύπη του κόμματος και του ίδιου για το θάνατο των εργαζομένων και ΄τονίζει ότι ύψιστη προτεραιότητα «είναι η ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε σε όλους τους χώρους εργασίας να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας, με πραγματικούς όρους ποιότητας ζωής για τους εργαζομένους».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε σχετική του ανακοίνωση, έκανε λόγο για «ασυδοσία της εργοδοσίας και η μη τήρηση ακόμη και στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας».

Τελευταία ενημέρωση 19:15

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ