Παρουσιάστηκαν τα αναμνηστικά νομίσματα ευρώ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
Η ειδική έκδοση των αναμνηστικών νομισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, της προέδρου της «Αθήνα 2004» και του διοικητή της Τράπεζας.
Η ειδική έκδοση των αναμνηστικών νομισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» Γιάννας Αγγελοπούλου και του διοικητή της Τράπεζας Νίκου Γκαργκάνα.
Η παρουσίαση των νομισμάτων πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος, Αναστάσιο Βασιλαδιώτη.
Κατά την παρουσίαση, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στη μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία των Αγώνων, αλλά και των αναμνηστικών νομισμάτων, η οποία πήρε επίσημη μορφή το 687 π.Χ., με την έκδοση του αργυρού στατήρα στην Αίγινα, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι τα Ολυμπιακά νομίσματα χρησίμευαν στους επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων, καθώς αντάλλασσαν τα τοπικά τους νομίσματα με τα Ολυμπιακά, ώστε να διευκολύνονται οι συναλλαγές.
«Σήμερα πολλά έχουν αλλάξει» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης. «Η Ελλάδα συμμετέχει σε ένα κοινό νόμισμα -το ευρώ- το οποίο χρησιμοποιείται από την ΕΕ, αλλά και διεθνώς όλο και περισσότερο, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα ανταλλαγής νομισμάτων. Παραμένει όμως το συλλεκτικό νόμισμα» προσέθεσε, «ως ένα υψηλά ποιοτικό χαρακτηριστικό της διοργάνωσης των Αγώνων και με την έκδοση αυτή πιστεύω πως ανταποκρινόμαστε στο θεσμό αυτό».
Στην ιδιαίτερη συλλεκτική αξία των αναμνηστικών νομισμάτων των Αγώνων του 2004 αναφέρθηκε η κ. Αγγελοπούλου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο Ολυμπιακό νόμισμα της νέας χιλιετίας και το πρώτο ελληνικό συλλεκτικό ευρώ. Όπως ενημέρωσε, θα κυκλοφορήσουν έξι σειρές, εκ των οποίων η καθεμία θα περιλαμβάνει ένα χρυσό και δύο αργυρά νομίσματα. Τα χρυσά νομίσματα αντλούν τη θεματολογία τους από τον πολιτισμό και τα αργυρά από τον αθλητισμό.
Όπως ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου, θα κυκλοφορήσουν 160.000 χρυσά και 800.000 αργυρά νομίσματα, όλα πιστοποιημένα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τα έσοδα τα οποία προσδοκά να αποκομίσει η Οργανωτική Επιτροπήβ ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ. «Όταν παίρνει κάποιος το νόμισμα, δεν εμπλουτίζει απλώς την συλλογή του, αλλά συμβάλλει ενεργά στη διοργάνωση των Αγώνων του 2004» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της «Αθήνα 2004».
Η πρώτη σειρά των αναμνηστικών νομισμάτων θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2003 και η τελευταία τον Μάιο του 2004. Η μία εκ των δύο όψεων είναι κοινή για όλα τα νομίσματα και έχει δύο ομόκεντρους κύκλους. Ο εξωτερικός φέρει τα 12 αστέρια, χαρακτηριστικό όλων των νομισμάτων της ευρωζώνης, ενώ ο εσωτερικός φέρει την ονομαστική αξία των 100 ευρώ για τα χρυσά και των 10 ευρώ για τα αργυρά νομίσματα, τον κότινο -κύριο σύμβολο των Αγώνων του 2004- το λογότυπο της «Αθήνα 2004», τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους και το ανθέμιο, σύμβολο του Ελληνικού Νομισματοκοπείου.
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).