Ακίνδυνες και αποτελεσματικές οι μικρές δόσεις γνωστού αντιπηκτικού
Λονδίνο: Η αντιπηκτική ουσία "βαρφαρίνη" αποδείχθηκε ακίνδυνη και αποτελεσματική κατά της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης όταν χορηγήθηκε σε δόσεις μικρότερες από τη συνηθισμένη, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Λονδίνο: Η αντιπηκτική ουσία “βαρφαρίνη” αποδείχθηκε ακίνδυνη και αποτελεσματική κατά της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης όταν χορηγήθηκε σε δόσεις μικρότερες από τη συνηθισμένη, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση προκαλείται όταν ένας θρόμβος σχηματίζεται στο φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων. Αν αυτός εισέλθει στην αιματική κυκλοφορία, τότε υπάρχει κίνδυνος απόφραξης κάποιου μικρού αλλά ζωτικής σημασίας αγγείου.
Αν αυτό συμβεί στο σημείο όπου η πνευμονική αρτηρία διακλαδίζεται σε μικρότερους κλάδους, προκαλείται απόφραξη από το θρόμβο και η κατάσταση καλείται πνευμονική εμβολή.
Αν ο θρόμβος είναι αρκετά μεγάλος, ώστε να διακόψει το μεγαλύτερο μέρος της παροχής αίματος προς τους πνεύμονες, μπορεί να επιφέρει το θάνατο. Η νόσος ήρθε στη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια διότι αποδείχθηκε ότι μπορεί να προσβάλλει και όσους διανύουν μεγάλες αποστάσεις με αεροπλάνο.
Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποίησε μια ομάδα επιστημόνων από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στις Ηνωμένες Ποιλιτείες, 508 εθελοντές ασθενείς υποβλήθηκαν σε τετραετή μελέτη, κατά την οποία τους χορηγήθηκαν μικρότερες των συνηθισμένων δόσεις βαρφαρίνης.
Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά, ώστε οι συμμετέχοντες στους οποίους χορηγήθηκε η ουσία εμφάνισαν έως και 80% λιγότερες θρομβώσεις σε σχέση με την ομάδα ασθενών που έλαβαν ψευδοφάρμακο.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης, η μακροχρόνια χορήγηση βαρφαρίνης μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη αιμορραγία στην πλειονότητα των περιπτώσεων, γι’ αυτό και ως σήμερα η χρήση της γινόταν με μεγάλη φειδώ.
Ωστόσο, η χορήγηση μικρότερης δόσης αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματική και τώρα οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο παρασκευής ενός φαρμάκου με βάση την ουσία, που θα βοηθήσει τα μέγιστα όσους κινδυνεύουν από θρομβώσεις.
health.in.gr
- ΗΠΑ: Αυστηρότεροι οι κανονισμοί για βίζα σε ξένους φοιτητές και δημοσιογράφους
- Γιορτή σήμερα 17 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]
- Το Ιράν διαψεύδει τον Τραμπ – Αρνείται ότι αποφυλακίστηκε Αμερικανίδα από τις ιρανικές φυλακές
- Η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ για εξαίρεση ευρωπαϊκών προϊόντων από τους δασμούς 15% – Και το ελαιόλαδο στη λίστα
- Οι Μαϊάμι Χιτ παρουσίασαν τον Αντετοκούνμπο: «Εδώ γνώρισα τη γυναίκα μου, είναι μια πόλη με πολλή ζέστη, όπως στην Ελλάδα»
- «Καύσωνας» με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «κλιματιστικό» του Μαξίμου και οι «υψηλές θερμοκρασίες» μετά τις διώξεις
- Φίλες και στην πραγματική ζωή: H Αλάνα Ούμπακ είναι «το κορίτσι» της Ρις Γουίδερσπουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)


























![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442