Σάββατο 02 Μαϊου 2026
weather-icon 12o
Διαβουλεύσεων συνέχεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποσόβηση της ιρακινής κρίσης

Διαβουλεύσεων συνέχεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποσόβηση της ιρακινής κρίσης

Λίγες ώρες πριν τη νέα συνεδρίαση του διχασμένου Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο τα δύο διιστάμενα προσχέδια ψηφισμάτων για το Ιράκ, οι Μπους και Πούτιν δεσμεύονται να εργαστούν για την επίλυση της κρίσης με άξονα το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας.

51

Λίγες ώρες πριν τη νέα συνεδρίαση του διχασμένου Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο τα δύο διιστάμενα προσχέδια ψηφισμάτων για το Ιράκ, οι Τζορτζ.Ο.Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύονται να εργαστούν για την επίλυση της κρίσης με άξονα το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου με το Ρώσο ομολόγό του επισημαίνεται: «Στη διάρκεια συζήτησης για το Ιράκ και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εντείνουν το έργο τους εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας με στόχο τον καθορισμό ενός σχεδίου δράσης που θα λαμβάνει υπ όψιν τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας».

Όπως επισημαίνει το Reuters, επικαλούμενο την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε κατόπιον πρωτοβουλίας του πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Ο.Μπους. Μία ημέρα νωρίτερα, άλλωστε, ο Βλ.Πούτιν είχε επαναλάβει πως δεν πρόκειται να στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση που θα δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη εχρθροπραξιών.

Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας

Εντός της ημέρας συγκαλείται εκ νέου κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εξετάσει τις δύο προτάσεις που έχουν υποβληθεί για τον αφοπλισμό του ιρακινού καθεστώτος. Επί τάπητος τίθενται το προσχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ που στηρίζουν ΗΠΑ και Βρετανία, και η εναλλακτική πρόταση που έχει υποβάλλει ο γαλλογερμανικός άξονας με τη στήριξη Ρωσίας και Κίνας.

Στόχος της Ουάσινγκτον να κηρυχθεί το Ιράκ σε παραβίαση του ψηφίσματος 1441 με το Συμβούλιο Ασφαλείας να δίνει την έγκρισή του στην ανάληψη στρατιωτικής βίας για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Αντίθετα, στόχος του σχεδίου που προωθούν Παρίσι και Βερολίνο είναι να δοθεί παράταση τεσσάρων μηνών στο έργο των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

Εντός 48 ωρών απαντά το Ιράκ

Εν τω μεταξύ, η Βαγδάτη γνωστοποίησε την Πέμπτη πως θα απαντήσει εντός 48ωρου με επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με το αίτημα του επικεφαλής της UNMOVIC, Χανς Μπλιξ, να καταστραφούν άμεσα οι πύραυλοι Αλ Σαμούντ 2 που εντοπίστηκαν προσφάτως στο έδαφος του Ιράκ.

Όπως επισημαίνει το Reuters, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις εάν θα είναι καταφατική η ιρακινή απάντηση στο αίτημα Μπλιξ, ο οποίος έχει δώσει στη Βαγδάτη προθεσμία έως την 1η Μαρτίου προκειμένου να καταστρέψει τους πυραύλους που διαθέτουν βεληνεκές μεγαλύτερο αυτού που επιτρέπουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Μαϊου 2026
Cookies