Ανακαλύφθηκε νέος προστατευτικός μηχανισμός της ασπιρίνης
Νέα Υόρκη: Η ασπιρίνη είναι γνωστό ότι προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όμως μια ομάδα Ισπανών επιστημόνων ανακάλυψε και έναν άλλο προστατευτικό μηχανισμό της ουσίας, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.
Νέα Υόρκη: Η ασπιρίνη είναι γνωστό ότι προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όμως μια ομάδα Ισπανών επιστημόνων ανακάλυψε και έναν άλλο προστατευτικό μηχανισμό της ουσίας, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Universidad Complutense της Μαδρίτης, το γνωστό φάρμακο επιδρά με ένα συγκεκριμένο αυξητικό παράγοντα του οργανισμού, ο οποίος φέρει την ονομασία TGF-beta.
Ο συγκεκριμένος αυξητικός παράγοντας διαδραματίζει βασικό ρόλο στη σταθεροποίηση των αθηρωματικών πλακών του οργανισμού, οι οποίες, αν είναι ασταθείς, ενδέχεται να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα. Ο TGF-beta, που βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία ιστών του σώματος, ρυθμίζει επίσης τη διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτρέψει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Η ευεργετική επίδραση της ασπιρίνης συνίσταται, όπως ισχυρίζονται οι Ισπανοί ερευνητές, και στην ενίσχυση της δράσης του TGF-beta, αποτρέποντας έτσι κάποιο μοιραίο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, δεν πρόκειται να επηρεάσει την κλινική χρήση της ασπιρίνης στο τρέχον στάδιο αλλά σίγουρα ενισχύει την κατανόηση μερικών ευεργετικών δράσεων του φαρμάκου που δεν απευθύνονται μόνο στην καρδιά.
health.in.gr
- Συντάξεις χηρείας: Οι τέσσερις ανεπάρκειες στην προωθούμενη ρύθμιση
- Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε Γοργοπόταμο και Ξηριά του Δήμου Λαμιέων
- Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο «αντίο» στη Βάγια Νέστορα – Δείτε εικόνες και βίντεο
- Αυτό είναι το deal του Ολυμπιακού με τον Μοντέρο
- Βραβεία Emmy: Ποιες θα είναι οι υποψηφιότητες για το 2026
- ΚΕΔΕ για αποκέντρωση, θεσμική αυτοτέλεια και ενίσχυση των Δήμων
- Χιλιάδες συλλήψεις σε επιχείρηση της Interpol για τη διαδικτυακή απάτη –
- Πέθανε η ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη: «Αναπνέουμε πιο ελεύθερα χάρη σε εκείνη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442