37

Απορρίφθηκαν από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου οι αιτήσεις αναίρεσης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και άλλων κατηγορουμένων ως μέλη της 17 Νοέμβρη, κατά του βουλεύματος 2869/2002 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών.

Στον Αρειο Πάγο είχαν καταθέσει, μέσω των δικηγόρων τους, αιτήσεις ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν Αλ. Γιωτόπουλος και τέσσερα ακόμα άτομα φερόμενα ως μέλη της 17 Νοέμβρη (Παυλ. Σερίφης, Κ. Καρατσώλης, Ηρ. Κωστάρης και Σωτ. Κονδύλης) και ζητούσαν να αναιρεθεί το υπ αριθμ. 2869/2002 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών

Αναλυτικότερα, ο Αρειος Πάγος με το υπ’ αριθμ. 464/2003 βούλευμά του, έκρινε απαράδεκτες τις αναιρέσεις και αμετάκλητο το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αφού δέχθηκε ότι σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο 2928/2001, δεν χωρεί κατά του βουλεύματος το ένδικο μέσο της αίτησης αναίρεσης.

Έκρινε, επίσης, ο Αρειος Πάγος ότι ο αποκλεισμός της αναίρεσης στο πρόωρο αυτό στάδιο της προδικασίας κατά βουλεύματος, που αποφαίνεται μόνο για ζήτημα παραπομπής σε δίκη, δεν αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επειδή το δικαίωμα πρόσβασης του κατηγορουμένου ενώπιον της Δικαιοσύνης έχει πλήρως εξασφαλισθεί και στο στάδιο της προδικασίας, αφού παρέχεται σε αυτόν ανεμπόδιστα η δυνατότητα να προσφύγει στο δικαστικό συμβούλιο, να υποβάλει αντιρρήσεις ή αιτήματα κ.λπ.

Επίσης, ο Αρειος Πάγος δέχθηκε ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της ισότητας των «όπλων» με τη διατήρηση της δυνατότητας μόνο του εισαγγελέα Αρείου Πάγου να ζητεί την αναίρεση του βουλεύματος, γιατί ο εισαγγελέας λειτουργεί ως αυτοτελές και αμερόληπτο όργανο που βοηθά στη διάγνωση της αλήθειας και στην απονομή Δικαίου και δεν εξομοιώνεται ούτε ταυτίζεται με διάδικο, σε κάθε δε περίπτωση δεν θεωρείται αντίδικος του κατηγορουμένου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ