Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νοτιοδυτικά της Ικαρίας εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

Νοτιοδυτικά της Ικαρίας εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

Εντοπίστηκαν συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, η τύχη του οποίου αγνοείτο από τις 00:25. Τμήματά του εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Ικαρίας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτό.

37

Βρέθηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, η τύχη του οποίου αγνοείτο από τις 00:25 και ενώ πετούσε σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων ανατολικά της Ικαρίας.

Τμήματα του ελικοπτέρου Agusta A109 Power εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του νησιού, σε απόσταση τεσσάρων μιλίων από την ακτή. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτό.

Ειδικά εκπαιδευμένοι βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος και άλλοι δύτες καταβάλλουν προσπάθειές για τον εντοπισμό
της ατράκτου του μοιραίου ελικοπτέρου.

Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Κυριάκος Αντωνιάδης, οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό του πληρώματος, του 50χρονου κυβερνήτη Ευστράτιου Φωτιάδη, του 45χρονου συγκυβερνήτη Ηλία Λέντη, του νοσηλευτή Ιωάννη Κουρόλη και του ιατρού Μακέντ Σαφάντι.

Οι προσπάθειες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα συνεχιστούν και με δύτες ώστε να απεγκλωβιτούν οι αγνοούμενοι, εάν ακόμη βρίσκονται μέσα στο ελικόπτερο, που πιθανώς βρίσκεται βυθισμένο στο σημείο που εκβράστηκαν τα συντρίμμια.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό με καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων ωρών μεταβαίνει στην Ικαρία η ομάδα διερεύνησης των αεροπορικών ατυχημάτων, προκειμένου να κάνει έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του ελικοπτέρου.

Η ομάδα επρόκειτο να αναχωρήσει το πρωί απο το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με στρατιωτικό αεροσκάφος, αλλά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, η αναχώρησή τους καθυστέρησε. Τελικά, η ομάδα μετέβη στην Ικαρία με ελικόπτερο, τύπου Super Puma.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το τρίτο ανάλογο δυστύχημα με ελικόπτερα του ΕΚΑΒ σε διάστημα περίπου δύο χρόνων. Και τα τρία ελικόπτερα, όλα Agusta A109 Power, συνετρίβησαν νυχτερινές ώρες.

Λίγο πριν από την προσγείωση

Το ελικόπτερο τύπου Agusta A109 Power είχε απογειωθεί στις 23:30 της Δευτέρας από τη Μυτιλήνη, με προορισμό την Ικαρία για τη διακομιδή σε νοσοκομείο της Σάμου της 70χρονης ασθενούς Ολυμπίας Κοτσώνη, με διάγνωση γαστρορραγίας.

Σε απόσταση δύο περίπου ναυτικών μιλίων από το ελικοδρόμιο της Ικαρίας, το ελικόπτερο αιφνιδίως και για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους χάθηκε από τα ραντάρ, δίχως να είναι εφικτή οποιαδήποτε προσπάθεια της Πολιτικής Αεροπορίας να έλθει σε επαφή μαζί του μέσω ασυρμάτου.

Στις 00:15 της Τρίτης το ελικόπτερο είχε επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου της Ικαρίας, γνωστοποιώντας πως βρίσκεται τέσσερα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της νήσου και ζητώντας οδηγίες προσγείωσης. Υπήρξε οπτική επαφή με το ελικόπτερο τόσο του πύργου ελέγχου, όσο και κατοίκων.

Η ασθενής Ολυμπία Κοτσώνη μεταφέρθηκε τελικά στη Σάμο με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Τόσο η κ. Κοτσώνη, όσο και ο συζύγος της και η κόρη της εξέφρασαν τη θλίψη τους για την τύχη των ανθρώπων που κινδύνεψαν για τη μεταφέρουν ασφαλέστατα στο νοσοκομείο Σάμου. «Πιο καλά να χανόμουνα εγώ παρά τόσα παιδιά» λέει η κ. Κοτσώνη.

Ο υπουργός Αγαίου

Ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του τραγικού συμβάντος εξέφρασε την οδύνη του για το συμβάν και δήλωσε τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση του στις οικογένειες των επιβαινόντων στο ελικόπτερο.

Η δήλωση του υπουργού Αιγαίου έχει ως εξής:

«Την 1η Οκτωβρίου του 2000 είχα υποδεχθεί τα εδρεύοντα στη Μυτιλήνη και στη Ρόδο ελικόπτερα. Είχα δηλώσει τότε ότι ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων και τα είχα χαρακτηρίσει αγγέλους ζωής αναφερόμενος στις νέες δυνατότητες παροχής υπηρεσιών υγείας που ανοιγόταν για τους κατοίκους ιδιαίτερα των μικρών νησιών.

»Τα μέλη των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ στη μάχη για τη ζωή των Αιγαιοπελαγιτών δίνουν ακόμα και τη ίδια τη ζωή τους. Το απέδειξαν αυτό σήμερα τα μεσάνυχτα αλλά και τον Ιούνιο πέρυσι και τον Ιανουάριο του 2001. Αυτό που όμως πρέπει τώρα να γίνει από μέρους της Πολιτείας είναι η διερεύνηση των συνθηκών του σημερινού τραγικού γεγονότος, αλλά και ένας νέος λεπτομερής επανασχεδιασμός του όλου συστήματος αεροδιακομιδών.

»Εκ μέρους όλων των πολιτών του Αρχιπελάγους, κατέληξε ο κ. Σηφουνάκης, είμαι υποχρεωμένος δυστυχώς για μιαν ακόμα φορά με αφορμή το τραγικό γεγονός, να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΕΚΑΒ για την προσφορά τους, για τη θυσία τους».

Τελευταία ενημέρωση 13:25

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024