Σάββατο 11 Ιουλίου 2026
weather-icon 31o
ps. post
scriptum

Εκτοξεύει απειλές ο αντ’ αυτού, μποξέρ της φακής και ζητά έξοδο διαφυγής. Ο «λύκος» που κατάφερε με την προστασία στρατού να σκίσει με το νύχι ένα t-shirt… ας χαλαρώσει και ας μείνει στις Slapp αγωγές μην καταλήξει να σκίσει κάνα καλσόν

Αντιγνωμία νομικών για την ισχύ του αντιτρομοκρατικού νόμου στην περίπτωση του ΕΛΑ

Αντιγνωμία νομικών για την ισχύ του αντιτρομοκρατικού νόμου στην περίπτωση του ΕΛΑ

Με αφορμή της σύλληψη υπόπτων για συμμετοχή στον ΕΛΑ, τίθεται για ακόμη μία φορά επί τάπητος το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων που αφορούν στη συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση, η οποία έχει σταματήσει τη δράση της από το 1995.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

28

Αντιγνωμία παρατηρείται στο νομικό κόσμο με αφορμή της σύλληψη υπόπτων για συμμετοχή στον ΕΛΑ. Οι αντιδράσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων δεν περιορίζονται στο ουσιαστικό σκέλος του κατηγορητηρίου, εάν οι συλληφθέντες είναι ή όχι μέλη του ΕΛΑ, αλλά επεκτείνονται και στο τυπικό, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, η μία πλευρά υποστηρίζει ότι το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση δεν είναι δυνατόν να τους αποδοθεί, καθώς ο ισχύον (αντιτρομοκρατικός) νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ και η δράση του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα σταματά το 1995.

Προ του 2001, το αντίστοιχο αδίκημα ήταν εκείνο της σύστασης συμμορίας, το οποίο όμως ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και συνεπώς, όπως υποστηρίζουν, οι πράξεις έχουν παραγραφεί.

Κατά την άποψη των διωκτικών αρχών, η οργάνωση δεν παύει να υπάρχει επειδή αναστέλλει τη δράση της. Θεωρείται ποινικά «νεκρή» μόνον εφόσον παραδώσει τον οπλισμό της. Έτσι, σύμφωνα με τους αρμόδιους για την πάταξη της τρομοκρατίας, οι κατηγορούμενοι θεωρούνται μέλη του ΕΛΑ έως και τη στιγμή της σύλληψής τους.

Πάντως, αν από τη δικαστική έρευνα προκύψει ότι οι κατηγορούμενοι ως μέλη του ΕΛΑ είχαν συμμετοχή σε επιθέσεις της οργάνωσης που δεν έχουν παραγραφεί (όπως η έκρηξη στο λεωφορείο των ΜΑΤ στον Περισσό, το 1994, όπου σκοτώθηκε ένας αστυνομικός) το κατηγορητήριο θα διευρυνθεί. Οι ενέργειες του ΕΛΑ (βομβιστικές εκρήξεις) που δεν έχουν παραγραφεί φτάνουν τις 34.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000
Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Ιουλίου 2026
Cookies